V. Šapoka: būti „šešėlyje“ nebeapsimokės

  • Teksto dydis:

Vyriausybė kitą savaitę pristatys, jo žodžiais, beprecedentes kovos su „šešėliu“ priemones, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

„Toks anonsas, bet pirmadienį pristatysime tokias kovos su šešėliu priemonės, kurios tikrai bus beprecedentės ir kurios duos tokį rezultatą, kad šešėlyje būti nebeapsimokės“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė V. Šapoka.

Daugiau detalių apie siūlomas priemones jis neatskleidė.

Vasarį V. Šapoka yra sakęs, jog „šešėlinės“ ekonomikos mažinimas gali atverti kelią mokesčių mažinimui.

Skirtingų tyrimų duomenimis, „šešėlinės“ ekonomikos mastas Lietuvoje gali siekti apie 15-30 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Vyriausybė baigia rengti struktūrinės reformos priemones, jos apims mokesčių ir pensijų sistemos pertvarką, kai kuriuos inovacijų, švietimo, sveikatos pokyčius bei naujas „šešėlinės“ ekonomikos mažinimo priemones.

Pensijų sistemos reforma

Finansų ministras V. Šapokas sako, kad būsima mokesčių ir pensijų sistemos reforma turėtų sumažinti įtampas visuomenėje dėl pensijų netolygumo.

„Manau, kad tų reformų, įskaitant ir pensijų reformą, kurią pristatysime pirmadienį šitą problemą turėtų išspręsti“, – interviu Žinių radijui sakė V. Šapoka

Jis neatskleidė, ar Vyriausybė pasiūlys sumažinti „Sodros“ pervedimo dalį į antros pakopos pensijų fondus.

Balandžio pradžioje V. Šapoka yra sakęs, jog kaupimas antroje pensijų pakopoje turėtų būti toliau skatinamas. Kaip vieną būdų jis minėjo pačių darbuotojų bei darbdavių įnašus į šiuos fondus bei galimybę atgauti dalį pajamų mokesčio.

„Konkrečių detalių kol kas neatskleisiu. Puikiai žinome, kad ateičiai reikia atsidėti, kai žinome, kad ateityje tas spaudimas bus didelis, nes dirbančiųjų proporcija mažės. Šioje vietoje reikia išspręsti paprastą dalyką. Kas kaupia, turės daugiau lėšų, o kas nekaupia, tai turės tenkintis „Sodros“ pensija“, – kalbėjo finansų ministras.

Vilniuje ketvirtadienį rengiamas mitingas ir eitynės už pensijų didinimą, jo rengėjai taip pat ragins valdžią atsisakyti įmokų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus.

Seimo pavasario sesijoje planuojama patvirtinti naują pensijų kaupimo antros ir trečios pakopos fonduose tvarką. Tikėtina, kad bus atsisakyta pervedimų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus, o kaupimas bus skatinamas mokestinėmis lengvatomis gyventojams ir įmonėms, jeigu pastarosios prisidės prie darbuotojų įmokų.

Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Vyriausybės siūlymai dėl mokesčių ir pensijų sistemos reformos gali būti paviešinti balandžio 16 dieną. 

Vyriausybė kovo pradžioje pranešė, kad rengiama struktūrinė reforma, apimanti mokesčių, inovacijų, švietimo, sveikatos, pensijų reformas bei naujos šešėlinės ekonomikos mažinimo priemones.

Švietimo sistemą numatoma reformuoti

Finansų ministras V. Šapoka sako, kad Vyriausybė švietimo sistemą siūlys reformuoti taip, kad ji galėtų greitai keistis.

Anot jos, švietime planuojamos pertvarkos bus pristatytos su kitomis reformomis pirmadienį.

„Ypatingai švietimo sistemoje nesudėliosime visų taškelių ir kablelių dešimtmečiui į priekį, nes pasaulis sukasi šiuo metu labai greitai. Tai švietimo sistema turi tapti tokia, kad jinai labai greitai adaptuotųsi prie naujų poreikių, kad mokymosi programos būtų adaptuojamos greitai, kad mokytojų kvalifikacija būtų keičiama greitai. Ir visus šituos dalykus pristatysime, įskaitant ir tai, kaip spręsti atlyginimų klausimą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė finansų ministras.

Anot jo, bendras švietimo finansavimas Lietuvoje jau dabar yra didelis, tačiau lėšos naudojamos neefektyviai, nes sistema pritaikyta visiškai kitokiai demografinei situacijai – žymiai didesniam gyventojų skaičiui. Kartu jis konstatavo, kad „vienareikšmiškai mokytojų atlyginimai yra per maži“.

„Galima pamatyti, jog kai kuriuose rajonuose, kaimo mokyklose yra vos keli vaikai (...). Politikai turi kurti paskatas tam, kad sistema keistųsi pati, nes vienkartiniai sprendimai niekuomet neatneša ilgalaikio rezultato. Ir pirmadienį tikrai pristatysime tuos darbus, kurie bus padaryti, kad sistema pradėtų tvarkytis“, – žadėjo V. Šapoka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių