V. Pranckietis: Lietuva neprisidėjo, kad Astravo AE būtų pastatyta kitur

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad Lietuva neprisidėjo, kad Baltarusijoje netoli sienos su Lietuva statoma Astravo atominė elektrinė (AE) būtų pastatyta kitoje vietoje. Anot jo, dabar vienintelis dalykas, kurį Lietuva gali padarytį, kad sustabdytų Astravo AE projektą, yra jėgainėje pagamintos elektros patekimo į Lietuvą ribojimas.

„Taip, mes norime visais būdais padaryti tokį sprendimą, kad nebūtų statoma ta elektrinė, bet turbūt žmonės laukia nebūtinai tokių menamų mūsų minčių, bet galbūt ir realesnio galvojimo. Elektrinė šiuo metu yra pastatyta 90 procentų. Jos parinkimo vieta kada buvo renkama, niekas per daug apie tai nediskutavo. Buvo siūloma statyti kitoje pusėje Baltarusijos, bet mes turbūt tuo metu kaip valstybė neprisidėjome, kad ji būtų statoma kitoje pusėje“, - trečiadienį interviu Žinių radijui kalbėjo Seimo vadovas.

„Vienintelis dalykas, kurį dabar galime deklaruoti, kad taip, mes atsijungiame tinklus, mes nesuteikiame fizinių galimybių tai elektrinei veikti. Tai yra didelis stabdymo varžtas arba kelias, arba būdas. Ir neleisti naudotis mūsų Kruonio hidroakumuliacine elektrine taip pat yra stabdymo būdas“, - pridūrė jis.

Lietuvos parlamentinių politinių partijų lyderiai šį mėnesį sutarė glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos Astravo jėgainės. Aštuonių partijų lyderių pasirašytame susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo elektrinėje nuolat nesilaikoma saugumo standartų. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdas

Valdas portretas
Atsiprašau. Vėl Lietuvių noras pasismaugt patiems... .

Valdas

Valdas portretas
Vietoje to, kad turėti pigenės elektros, pirksime tą pačią energiją, tik iš tarpininkų. Aišku, kad reikėjo dar prieš statant daryti žygius... . Dabar jau "šaukštai po pietų". Vėl Lietuvių noras pasisaugoti patiems... .

Petras

Petras portretas
90% pastatyta, o mūsų buvusios vyriausybės tik dabar atsibudo. Mes galime nepirkti, bet Latviai pirks, o mes pirksime iš Latvių tik žymiai brangiau, bet bus galimybė per tarpininkus gauti atkatą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių