V. Mazuronis: atsakymus dėl Astravo tikimės gauti per porą savaičių

Lietuva Baltarusijos atsakymus dėl netoli Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės (AE) poveikio aplinkai vertinimo tikisi gauti per porą savaičių, teigia aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jis BNS patvirtino, kad trečiadienį Klaipėdoje susitiko su Baltarusijos aplinkos ministru Vladimiru Calko, atvykusiu į Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forumą, bei aptarė su juo Astravo AE klausimus.

„Mums buvo pasakyta, kad atsakymus raštu ruošiamasi pateikti artimiausiu metu, aš supratau - kad per 1-2 savaites. Neturiu pagrindo netikėti tuo pažadu“, - BNS sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, Baltarusijos aplinkos ministrui buvo primintos Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto išvados, kad šalis pažeidė konvencijos reikalavimus.

„Buvo apsikeista nuomonėmis, taip pat ir apie jų statomą atominę elektrinę. Priminiau jiems, kad mes norėtume kuo greičiau gauti atsakymus dėl Astravo atominės elektrinės - dėl jos statybų vietos, kitų klausimų apie poveikio aplinkai vertinimą. Gavę juos pristatytume visuomenei, po to prasidėtų diskusijos ekspertų lygmenyje“, - BNS sakė aplinkos ministras.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas balandį nustatė, kad Baltarusija įpareigojama tęsti poveikio aplinkai vertinimo procedūras pagal Espo konvencijos reikalavimus, kad būtų atsakyti visi Lietuvos užduoti klausimai ir įvertinti visi komentarai.

Skundą Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetui ir Espo sekretoriatui dėl Baltarusijos veiksmų, kuriais ji galimai pažeidžia Espo konvenciją, Lietuva pateikė 2011-ųjų birželį. Šių metų kovą komitetas jį baigė nagrinėti ir parengė galutines išvadas, kurios turės būti patvirtintos 2014 metų birželį vyksiančiame Espo konvencijos šalių susitikime.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina saugumo plėtodama Astravo atominės elektrinės projektą, kuris planuojamas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Pirmąją branduolinę jėgainę, kurios galia siektų 2,4 gigavato, Baltarusija su Rusijos finansine pagalba tikisi pastatyti Gardino srityje, netoli Astravo miestelio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

JUOKAS

JUOKAS portretas
Ir ką gi tu darysi gavęs tuos atsakymus ? Gal Lukašenkai špygą parodysi kišenėje ar jam įkasi į nosį ? Dunduli, traukinys jau nuvažiavo, kaip sako Putinas, process pašiol. O tu ir likai prie Ignalinos suskilusios geldos.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Laukiame Baltarusijos žingsnio.

Pirst

Pirst portretas
Greičiau jūs sulauksite bedarbių emigraciją į Astravą, referendumų idijotai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių