V. Baltraitienė: Pieno gamintojai šiemet gali patirti 114mln. litų nuostolių

  • Teksto dydis:

Pieno supirkimo kainoms nukritus apie 20 proc., Lietuvos pieno gamintojai iki metų pabaigos gali patirti apie 114 mln. litų nuostolių, sako žemės ūkio ministrė. Virginija Baltraitienė pabrėžia, kad kol kas neaišku, kiek jų kompensuos Europos Komisija (EK).

"Su Europos Komisija toliau kalbame, kiek gali reikėti papildomų pinigų. Iki metų pabaigos, jeigu pieno supirkimo kainos dar labiau nekris, žemdirbių nuostoliai gali siekti apie 114 mln. litų", - po susitikimo su pieno perdirbėjais penktadienį žurnalistams sakė V.Baltraitienė.

Anot jos, kol kas neaišku, kada EK patvirtins kompensacijas - Komisija paprašė papildomos pieno sektoriaus analizės, kurią ministerija turėtų pateikti kitą savaitę.

V.Baltraitienė kartojo, kad pieno perdirbėjams nebus skiriamos kompensacijos, nes jie sulaužė rugpjūčio pabaigoje pasiektą susitarimą supirkimo kainas sumažinti ne daugiau kaip 12 proc. - dabar kainos yra smukusios apie 20 proc.

"Kai buvome susitikę, tai buvome sutarę, kad kainos nekils daugiau 12proc. ir tada mes galėsime galvoti apie kompensacijas perdirbėjams", - tvirtino ministrė.

Pasak V.Baltraitienės, pienininkai jokių priekaištų dabar nepareiškė. Pačių pieno perdirbėjų atstovai su žurnalistais nebendravo. Susitikime pas premjerą Algirdą Butkevičių dalyvavo "Pieno žvaigždžių", "Žemaitijos pieno", "Rokiškio sūrio" ir Vilkyškių pieninės vadovai.

Žemdirbių asociacijos vadovas Jonas Vilionis po susitikimo žurnalistams sakė, kad šiuo metu pieno supirkimo kainos, priklausomai nuo kiekio, svyruoja nuo 45 iki 78 centų, o metų pradžioje kaina buvo apie 1,2 lito.

Anksčiau skelbta, kad Lietuva nuostoliams dėl Rusijos embargo kompensuoti Europos Komisijos prašo 46 mln. eurų (beveik 160 mln litų). Paramos prašoma ir pieno gamintojams, gyvulių bei daržovių augintojams - finansavimas būtų skiriamas ne produkcijos perdirbėjams, o žemdirbiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
O man įdomu kodėl "Pieno žvaigždės" pieno skonis skirtas Lietuvos ir Rusijos rinkai skiriasi. Ir labai įdomu kodėl Rusijos rinkai siunčiamas laimingų karvių pienas. Taip parašyta ant tetrapako. Kas ten per karvės...Ir piešinuke kažkodėl pavaizduota ne karvių banda, kaip ant "dvaro pieno' tetrapako, o viščiukai.

ir taip aišku

ir taip aišku portretas
kad perdirbėjai eilinį kartą panoro visus apkvailint ir tuo pasipelnyt.Tad būtų sąžininga,kad ES parama būtų skirta ne perdirbėjams,o tiesiogiai žemdirbiams patyrusiems nuostolį ne tik dėl Rusijos embargo,o ir dėl perdirbėjų.Blogai,kad nėra įstatymo baudžiančio perdirbėjus už tokius dalykus,kaip,kad nepagrįstai supirkimo kainų sumažinimą.Ir laikas peržiūrėt įstatymus dėl kainų kontroliavimo,nes kuo toliau,tuo labiau piknaudžiaujama tiek iš perdirbėjų pusės,tiek iš stambiųjų prekybininkų kurie dažniausiai susitaria tarpusavį,o juk turi būt konkurencija.Beje tai liečia ir geležinkelio stoties turgaus prekybą,nes dažniausiai ten prekiaujama viena kaina,ko netūrėtu būti.

Lukaa

Lukaa portretas
Fenomenalu, patirs nuostolius, o kaina lietuviško pieno tokia, kad perku lenkišką. Suprast reikia kad geriau mes lauk, nei parduos pigiau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių