V. Andriukaitis: griežtiname maisto saugos vertinimą ES

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis maisto saugos rizikos vertinimą ES vadina vienu griežčiausių pasaulyje. „Dabar mes jį dar labiau griežtiname“, - sakė jis.

Pasak eurokomisaro, priėmus aiškesnes skaidrumo taisykles ir veiksmingiau pranešinėjant apie riziką viso proceso metu, piliečiai turės tiesioginę prieigą prie mokslinių tyrimų, pridedamų prašant išduoti leidimus.

„Kviečiu valstybes nares ir Europos Parlamentą pasistengti, kad šis pasiūlymas greičiau taptų teisės aktu ir mes dar iki ateinančiais metais numatytų Europos rinkimų galėtume užtikrinti rezultatus piliečiams“, - teigė V. Andriukaitis.

Maisto sauga griežtinama, reaguojant į Europos piliečių iniciatyvą „Uždrausti glifosatą ir apsaugoti žmones bei aplinką nuo toksiškų pesticidų“.

Vienas iš pageidavimų - didinti Europos maisto saugos tarnybai pateiktų mokslinių tyrimų skaidrumą ir leisti daugiau tyrimų užsakinėti valdžios institucijoms. Trečiadienį Europos Komisija teikia teisės aktų pasiūlymus.

Minimi tarp svarbiausių siūlymų - užtikrinti didesnį skaidrumą, suteikiant piliečiams tiesioginę, automatinę prieigą prie visos su sauga susijusios informacijos, kurią pateikė pramonė rizikos vertinimo procese.

Taip pat siūloma įsteigti užsakytų mokslinių tyrimų bendrą Europos registrą ir užtikrinti, kad prašymą dėl leidimo pateikiančios bendrovės pateiktų visą susijusią informaciją ir nenuslėptų nepalankių tyrimų.

Europos maisto saugos tarnybai prašoma galimybės reikalauti papildomų tyrimų, jei jų reikalauja Europos Komisija ir jie finansuojami iš ES biudžeto.

Reikalaujama konsultacijų su suinteresuotaisiais subjektais ir visuomene dėl tyrimų, kuriuos pateikė pramonė prašymui suteikti leidimą dėl produkto pagrįsti.

Valstybes nares siūloma skatinti aktyviau dalyvauti Europos maisto saugos tarnybos valdyme, struktūroje ir mokslo diskusijose.

Be to, gerintinas ir informacijos apie riziką pateikimas piliečiams, bendrais veiksmais didinant vartotojų pasitikėjimą: skatinti visuomenės informuotumą bei supratimą, geriau aiškinti Europos maisto saugos tarnybos priimamus sprendimus ir sprendimų dėl rizikos valdymo priėmimo pagrindus.

Trečiadienį apibendrinti pasiūlymai bus pateikti tvirtinti Europos Parlamentui ir priimti valstybėse narėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
genseko veidmainis socmafijos palikuonis .....

juske

juske portretas
jam jau eiti i senuku gretas o ne kede sildyti nesaziningas bernelis

ir vis jais tikit

ir  vis jais  tikit   portretas
viena kalba kita dirba melagiu melagiai kiek metų mes valgom tokį tipo sveika ir ekologiška maistą kad iš svetimų šaliu parsivežę kokie skirtumai buna jum dar neakivaizdūs rezultatai jum dar maža
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių