Užsienio investuotojai Lietuvoje ieško inžinierių

  • Teksto dydis:

Paskutinį dešimtmetį Lietuva tapo oaze tarptautiniams nuotolinio aptarnavimo ir paslaugų centrams. Tačiau ateinanti pasaulinė automatizavimo banga ir auganti orlaivių aptarnavimo rinka užsienio investuotojus privertė atsisukti į čia rengiamus inžinierius, kurių trūksta jau šiandien.

Reikia per 6000 specialistų

Tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“ informavo šalies universitetus ir kolegijas apie įvairių sričių specialistų poreikį per artimiausius 6 metus. Geriausias perspektyvas įsidarbinti turės elektronikos inžinerijos, orlaivių mechanikos ir informacinių technologijų studijų programų absolventai. Skaičiuojama, kad darbo rinkai reikės apie 4,5 tūkst. elektronikos inžinierių ir specialistų bei apie 1,4 tūkst. orlaivių aptarnavimo inžinierių ir specialistų.

„Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktoriaus Gedimino Koryznos teigimu, daugiausiai inžinierių įdarbins Vilniaus ir Kauno miestai, kur yra įsikūrusios šio sektoriaus bendrovės, o specialistų deficitas juntamas jau šiandien.

„Bendras tarptautinėms užsienio investicijų projektams reikalingų naujų darbuotojų poreikis per artimiausius 6 metus sudarys 5814, iš kurių 3000 reikalingi Kaune. Šiame mieste trūksta ir elektronikos, pramoninių įrenginių ir įrangos gamybos sektoriuose dirbančių elektronikos inžinierių. Tai pat 2020-2022 m. Kaune išaugs elektronikos inžinerijos poreikis. Tais metais planuojama sukurti apie 1200 naujų darbo vietų.

Galima išskirti ir orlaivių remonto ir techninės priežiūros specialistus. Ši sritis sparčiai auga. Skaičiuojama, kad per artimiausius metus jų reikės apie 1350, o per metus paruošiama tik 50“, - sako jis.

Pasak G. Koryznos, Lietuvos sėkmė priklausys nuo to, kaip sugebėsime užtikrinti Lietuvoje esančių specialistų kompetenciją ir pasiūlą.

„Pagrindinis akcentas, kodėl užsienio bendrovės renkasi konkrečią investicijų lokaciją yra kvalifikuotos darbo jėgos pasiūla. „The Financial Times“ duomenų bazės „fDi Markets“ duomenimis, pusei pernai metais investuoti VRE regione nusprendusių bendrovių tai buvo esminis faktorius. Antras pagal svarbą veiksnys – Infrastruktūra ir logistika – buvo reikšminga tik penktadaliui investuotojų. Taigi Lietuvoje esančių specialistų kompetencijos yra esminis veiksnys ir nuo to, kaip sugebėsime užtikrinti jų pasiūlą, priklausys Lietuvos sėkmė“, - teigia „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktorius.

Didina finansavimą

Kauno technikos kolegijos (KTK) direktoriaus Nerijaus Varno teigimu, inžinerijos specialistų trūkumas juntamas jau ne vienerius metus, todėl labai džiugina žinia, kad į tai dėmesį atkreipė ir vyriausybinės organizacijos.

„Šiemet aukštosios mokyklos gavo raginimą didinti priimamų studentų skaičių į orlaivių, elektronikos, elektros transporto ir mechanikos inžinerinių studijų krypčių programas. Atsižvelgiant į investuotojų poreikį, lyginant su 2016 m., šioms specialybėms kolegijose skiriama dar papildomai 150 valstybės finansuojamų vietų. Pramonės kolegijos vystymo keliu žengiame jau ne vienerius metus, todėl glaudžiai bendraujame su verslu, matome jų poreikius, darbo rinkos situaciją. Apie specialistų trūkumą girdime nuolatos, o kai kuriuos iš jų, kaip orlaivių priežiūros specialistus – rengiame vieninteliai iš kolegijų Lietuvoje.

Ypač daug specialistų reikalauja elektronikos, elektros inžinerijos kompanijos. Šioje rinkoje yra  250 kompanijų Lietuvoje, kuriose dirba virš 8000 specialistų. Kylant technologijų intelektiniam lygiui, patikimumui ir kokybei, reikalingas kvalifikuotas, sugebantis spręsti elektronikos įtaisų ir sistemų inžinerinio projektavimo, gamybos ir eksploatavimo uždavinius ir problemas personalas. Planuojama, kad artimiausiu metu darbo rinkai reikės dar bent 2700 specialistų. Kaune jų per metus parengiama tik apie 200. Tad perspektyvos yra milžiniškos. Šiandien turintis jau bent metų kitų patirtį, jaunas specialistas gali tikėtis 1200 EUR ir daugiau atlyginimo“, - sako KTK direktorius.

Pasak N. Varno, analogiška situacija yra ir su orlaivių techninio eksploatavimo specialistais.

„Šiandien aviacijos industrijoje Lietuvoje dirba apie 3000 žmonių. Tačiau tai viena sparčiausiai augančių sričių, kurioje specialistai yra reikalingi visame pasaulyje. Skaičiuojame, kad Lietuvoje per 5 metus reikės dar maždaug 800, o šiandien mūsų šalyje veikiančioms kompanijoms trūksta 250 specialistų, kuriuos įdarbintų iškart. Įgijus patirties, jauni specialistai gali tikėtis atlyginimo nuo 1500 EUR Lietuvoje. Deja, per metus šių specialistų yra parengiama tik iki 50. Praėjusiais metais KTK priėmė 39 studentus, o rinkai kasmet galėtume ruošti bent 100. Tad labai svarbu, kad į reikalingas sritis atsisuktų ne tik verslas, bet ir jauni žmonės, kurie, žvelgdami į savo būsimą karjerą, pasvertų visus už ir prieš, analizuotų rinkos poreikį ir pasaulines tendencijas“, - rinkos poreikį pristato KTK vadovas N. Varnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių