Užsieniečiai viliojami nuolaidų kortelėmis, kurių negauna lietuviai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) nagrinėjo du skundus dėl to, kad viename sostinės prekybos ir pramogų centre užsieniečiams buvo siūloma dykai įsigyti nuolaidų kortelę, kuri nebuvo išduodama Lietuvos gyventojams.

Vienam pareiškėjui parduotuvėje net buvo paaiškinta, jog „nuolaidos taikomos tik rusams ir baltarusiams“. Abu pareiškėjai teigė buvę diskriminuojami kilmės, etninės priklausomybės, tautybės pagrindu.

Tiriant skundą paaiškėjo, jog prekybos centras platino dvi nuolaidų kortelės: viena (,,VIP shopping card“) buvo nemokamai suteikiama užsieniečiams ir neišduodama Lietuvos Respublikos pilietybę turintiems asmenims; kita (,,Superkortelė“) buvo skirta Lietuvos gyventojams, tačiau už ją reikėjo mokėti 10 litų arba ji buvo išduodama nemokamai, tik įsigijus prekių daugiau kaip už 300 litų. Be to, užsieniečiams skirtos kortelės turėtojams siūloma daugiau paslaugų (pavyzdžiui, nuolaidos viešbučiuose).

Nustatyta, kad klientai buvo skirtingai traktuojami gyvenamosios vietos ir pilietybės atžvilgiu. Kadangi į Lygių galimybių įstatymo diskriminacijos pagrindų sąrašą gyvenamoji vieta ir pilietybė neįeina, lygių galimybių įstatymas nebuvo pažeistas, skelbiama Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė teigia: „Nors pilietybė ir gyvenamoji vieta nepatenka į diskriminavimo pagrindų sąrašą, klientų diferencijavimas pagal šalis kelia abejonių. Dėl šios situacijos išaiškinimo jau kreipėmės į vartotojų teisių apsaugos tarnybą“.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba informavo LGKT, jog „kreipėsi į prekybos ir pramogų centrą, siūlydama peržiūrėti nuolaidų kortelės taisyklių sąlygas <...>, kad Lietuvos piliečiai nebūtų diskriminuojami“.

2012 m. gauti 8 skundai dėl tautybės (4 proc.), 6 dėl kalbos (3 proc.), 6 dėl religijos (3 proc.), 4 dėl etninės priklausomybės (2 proc.).

2012 m. dėl diskriminacijos labiausiai skundėsi didmiesčių gyventojai: vilniečiai pateikė 68 proc., o kauniečiai 16 proc. visų skundų (iš viso 84 proc.).

LGKT metinėse veiklos ataskaitose yra siūliusi į diskriminacijos pagrindų sąrašą įtraukti ir gyvenamąją vietą. Kone kasmet dėl to sulaukiama skundų. Prieš kelerius metus buvo pateiktas skundas dėl to, jog tą patį automobilį draudžiant vienos draudimo bendrovės skirtinguose filialuose, draudimo kaina skirdavosi – sostinėje ji buvo didesnė, nei kitur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių