Užkrėstų kiaušinių skandalas Belgijoje: ar tai galėtų pasikartoti ir Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Kaip kontroliuojami į mūsų šalį importuojami kiaušiniai? Kokie vištų pašaruose esantys cheminiai junginiai patenka į mūsų, vartotojų, skrandžius? Tokių klausimų kilo po to, kai Nyderlandų eksportuojamuose kiaušiniuose aptikta nervus paralyžiuojančio draudžiamo pesticido.

Netikėtas skandalas Europoje – nervus paralyžiuojančio draudžiamo pesticido aptikta net 18  valstybių parduodamuose kiaušiniuose. Kaltinimų neatsigina Belgijos pašarų gamintojai. Pradėjus uždarinėti Europos paukštynus, tyrimų ėmėsi ir Lietuvos maisto bei veterinarijos tarnyba.

Nyderlandai eksportuoja bene daugiausiai kiaušinių, todėl chemine medžiaga fipronilu užkrėsta produkcija prekybos taškus spėjo pasiekti net 18 valstybių. Kenksmingų kiaušinių aptikta net Honkonge.

Nustatyta, kad šios medžiagos kiekiai nedideli, tačiau ją draudžiama naudoti vartojimui auginamų gyvulių ar paukščių ūkiuose.

Lietuvos bei kaimyninių valstybių paukštynus daugelį metų prižiūrintis ir konsultuojantis veterinarijos gydytojas Jonas Baltrušaitis sako, kad daugelyje Europos šalių jau seniai neužtikrinama vidaus kontrolė.

Vietos paukštininkystės ūkiuose nėra nuolatinių ir situaciją sekančių veterinarijos specialistų. Dėl to ir pašarai ar dezinfekcijos priemonės gali būti keičiamos be didelių svarstymų.

„Vakarų Europos ūkiuose nėra tiesiogiai prižiūrinčio ir kontrolę vykdančio veterinarijos gydytojo. Pas mus kiekvienas ūkis privalo turėti veterinarijos gydytoją, kuris prisiima visą atsakomybę“, – aiškina J. Baltrušaitis.

Visoje Europoje, o taip pat ir Lietuvoje, pradėjus kiaušinių tyrimus, didžiausi kaltinimai dėl užkrėstos produkcijos krenta Belgijos pašarų gamintojams.

Plačiau – laidos „Specialus tyrimas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jei belgai nesunaikins kiausiniu musu verslininkai cia atsives juos.as neperku parduotuvej kiausiniu tik pas mociutes

..iššaudyt

..iššaudyt portretas
visas vištas Lietuvoje ir uždrausti jas augint.Kaip ir kiaules

...

... portretas
Lietuvoje 'stogas' veikia...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių