Užkarpatės regione investuoja ir Lietuvos verslininkai

Užkarpatės regiono finansų ir ekonomikos sostinėje Mukačevėje veikia ir lietuviško kapitalo įmonių. Į gamyklą šioje Ukrainos vietoje investavę Lietuvos tekstilininkai sako, kad jau ir čia trūksta kvalifikuotos darbo jėgos. Norėdami darbuotojus išlaikyti, darbdaviai nemokamai juos vežioja ir maitina.

„Utenos trikotažas“ veiklą anuomet apleistame fabrike pradėjo prieš  gerą dešimtmetį. Dabar Mukačevės trikotažo įmonėje dirba apie 200 žmonių. Tačiau kvalifikuotos darbo jėgos trūksta, nes dalis vietinių uždarbiauja užsienyje.

Siuvėjų rasti itin sunku – mieste veikia 8 užsienio kapitalo lengvosios pramonės įmonės. Todėl būsimas darbuotojas verslininkai ne tik moko, bet ir vilioja įvairiomis lengvatomis.

„Laikomės Ukrainos įstatymų, darbuotojai gauna oficialų atlyginimą, atostogas, gauna visas lengvatas. Mes patys juos nemokamai vežame į darbą ir atgal, nemokamai maitiname. Įmonėje veikia profsąjunga“, – sakė įmonės „MRIJA“ direktorė Tatjana Roščina.

Siuvėja Marina Klodčyk pasakojo, jog siuvykloje dirba jau septintus metus, o pradėjo dar būdama septyniolikos: „Man čia patinka, nors atėjau nieko neišmanydama apie siuvimo mašinas, nemokėjau siūti. Mokė brigadininkė.“

Mukačevė – vienas stipresnių Ukrainos finansinių ir ekonominių centrų. Čia išvystyta baldų gamybos, tekstilės, elektros prietaisų ir maisto pramonė. Veikia moderniausia Rytų Europoje austrų kapitalo įmonė, gaminanti kalnų ir lygumų slides.

Miesto biudžetą užsienio kapitalo verslai pernai papildė 60 mln. eurų mokesčių. Pasak miesto vadovų, įmonės čia kuriasi dėl geros geografinės padėties – Mukačevė yra pasienyje su Lenkija, Slovakija, Rumunija ir Vengrija.

„Čia įsikūrusios stambios užsienio kompanijos, kuriose dirba po 900 ir daugiau žmonių. Veikia elektronikos, automobilių detalių gamyklos, 8 lengvosios pramonės įmonės. Visa produkcija gaminama eksportui. Miesto biudžetas gauna daug pajamų, kurias naudojame infrastruktūrai tvarkyti“, – pasakojo miesto meras Andrejus Baloha.

„Mūsų regione yra ir Lietuvos investicijų. Mukačevės tekstilės fabrikas čia veikia jau 12 metų. Beveik visa pagaminta produkcija eksportuojama į ES šalis. Ukraina laukia Lietuvos verslo, bijoti nereikia“, – sakė Lietuvos garbės konsulas Užkarpatėje Viktoras Garapko.

Lietuvos tiesioginės investicijos Ukrainoje, skaičiuojama, siekia 70 mln. eurų. Prekybos apyvarta tarp abiejų šalių perkopė milijardą eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių