Uždarę biuro duris lietuviai linkę pamiršti darbus

  • Teksto dydis:

Uždarę biuro duris lietuviai linkę pamiršti darbus ir pasinerti į asmeninį gyvenimą. Vos kiek daugiau nei 2 proc. lietuvių atsakė, kad keliaudami į darbą ar iš jo tvarko darbinius reikalus – tikrina elektroninio pašto dėžutę, peržiūri laiškus, atsako į juos ar perskambina klientams.

Latviai ir estai kelionę į darbą ir atgal labiau išnaudoja darbiniams reikalams. Kaip rodo Baltijos šalyse atliktos lanksčių darbo vietų sprendimų tiekėjo „Regus“ atlikta apklausa, net 25 proc. latvių ir 14 proc. estų keliaudami į darbą ar namo atlieka darbo užduotis.

„Sprendžiant iš apklausos duomenų, arba lietuviai geriau nei latviai ir estai planuoja darbotvarkę, arba užsiima darbine veikla jau parvykę į namus ar būdami namuose. Vis daugiau žmonių dirba nuotoliniu būdu – namuose ar nuomoja trumpalaikes darbo vietas – ir ši tendencija vis labiau ryškėja Lietuvoje“, – pasakoja Jekaterina Kosmačeva, vienos didžiausių pasaulyje lanksčios biurų nuomos grupės IWG vadovė Baltijos šalims.

Apklausos duomenimis, kas antras lietuvis mano, kad darbo ir namų kelionė yra laiko švaistymas, kai jie negali produktyviai tvarkyti nei darbo, nei asmeninių reikalų. Latviai darbo ir namų keliones išnaudoja produktyviau ir tik 29 proc. mano, kad tai laiko gaišimas. Taip mano 37 proc. estų.

„Įdomu, kad lanksčios darbo valandos yra vienas iš prioritetų keičiant darbą ar ieškant naujo. Ypač tai svarbu Z kartos darbuotojams. Apklausa rodo, kad net 60 proc. lietuvių keistų dabartinį darbą į kitą, jeigu būtų pasiūlytos lanksčios darbo valandos. Taip pat pasielgtų ir 65 proc. estų. Latviai lojalesni – 46 proc. keistų darbą, jeigu būtų pasiūlytos nuotolinio darbo galimybės“, – pasakoja J. Kosmačeva.

Geba geriau susikaupti

Gebėjimas geriau susikaupti, atotrūkis nuo kasdienių darbo vaizdų ir aplinkos keitimas, kūrybiškumo skatinimas – vienos iš pagrindinių priežasčių, kurias įvardija dirbantys nuotoliniu būdu.

84 proc. lietuvių mano, kad dirbantys pagal lankstų grafiką geriau valdo asmeninius ir darbinius poreikius. Taip mano ir 78 proc. estų bei 62 proc. latvių.

„Akivaizdu, kad darbui pritaikytoje vietoje, pavyzdžiui, bendradarbystės erdvėje, produktyvumas yra didesnis, nei dirbant iš namų. Ten darbui gali trukdyti tokie veiksniai, kaip naminiai gyvūnai ar įjungtas televizorius“, – pasakoja J. Kosmačeva ir pastebi, kad vis dažniau verslininkai nuomojasi darbo vietas ir vienai ar kelioms valandoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių