Už šildymo sistemų priežiūrą – didesni mokesčiai

Klaipėdiečiams gresia mokesčio už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą ženklus augimas. Miesto valdžiai siūloma patvirtinti net 68 proc. didesnius maksimalius šio mokesčio tarifus nei yra dabar.

Šiuo metu šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūros mokesčio maksimalus tarifas siekia 0,16 lito už kvadratinį metrą per mėnesį. Uostamiestyje jį siūloma padidinti iki 0,27.

Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Algis Gaižutis aiškino, jog peržiūrėti tarifą būtina dėl pasikeitusios skaičiavimo metodikos, pastato priežiūros tvarka - išplėstas darbų sąrašas, nustatytas dažnesnis periodiškumas.

Siūlomas tvirtinti maksimalus šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros mokesčio tarifas susideda iš trijų komponentų - šilumos punkto priežiūra sudaro - 0,14, šildymo sistemai - 0,08, karšto vandens sistemai - 0,05 lito už kvadratinį metrą. Jie apskaičiuoti pasirenkant 3 tūkst. kvadratinių metrų ploto daugiabutį namą su automatizuotu šilumos punktu ir įvertinant visus priežiūros darbus.

Anot A.Gaižučio, patvirtinus naują maksimalų tarifą laimėtų asmenys, gyvenantys daugiabučiuose namuose, kuriuose įrengti šilumos mazgai priklauso ne gyventojams, o tiekėjui. Jų Klaipėdoje yra 70.

„Šiems gyventojams maksimalus mokestis būtų mažesnis - nereikėtų mokėti 0,14 lito už šilumokaičio priežiūrą. Dabar jie už tai moka. Įrenginio priežiūra turi rūpintis savininkas“, - aiškino vedėjas.

Tačiau namų, kuriuose esantys šilumos punktai priklauso gyventojams, yra dvidešimt kartų daugiau.

Teikiami maksimalūs tarifai yra suskirstyti ir pagal pastato plotą, šildymo ir karšto vandens sistemų eksploatavimo laiką. Kuo mažesnio ploto daugiabučiai namai bei senesnės šildymo ir karšto vandens sistemos, tuo maksimalių priežiūros tarifų koeficientai didesni.

„Gyventojai neturėtų baimintis. Patvirtinus didesnį maksimalų tarifą nereiškia, kad didės dabar esantis. Darbus organizuoja namų valdos. Šilumos prižiūrėtojai renkami konkurso būdu. Laimi mažiausią kainą pasiūliusi įmonė. Nustatytas tarifas yra tik lubos, kurių negalima viršyti“, - dėstė A.Gaižutis.

Dabar klaipėdiečiams mokesčio už šilumos ūki priežiūrą tarifai yra įvairūs - siekia 0,08, 0,10, ar 0,16 lito už kvadratinį metrą per mėnesį.

Tačiau Finansų ir ekonomikos komitetas, kuriame buvo pristatytas projektas, atidėjo klausimo svarstymą. Anot mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės, jei tarifas didėja 68 proc., tai reiškia, kad kažkas negerai yra su metodika.

„Meras turi viešai paskelbti šiuos tarifus, kad gyventojai juos įvertintų. Jei neišklausysime nuomonės, bus kaip su administravimo mokesčio tarifais. Mes patvirtinsime, o žmonės ims klausinėti. Reikia gauti gyventojų pritarimą. Jie turi išsakyti savo nuomonę“, - pabrėžė J.Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių