Už naują tvarką žada pigesnių elektroninių prekių

Lietuvoje parduodami elektroniniai prietaisai galėtų atpigti, jei būtų pakeista elektroninės įrangos atliekų tvarkymo sistema ir už šias atliekas mokami mokesčiai. Taip tvirtina tokių atliekų perdirbėjai ir elektroninių prietaisų pardavėjai.

Piktinasi sistema

Lietuvos verslo, gamintojų, importuotojų ir perdirbėjų organizacijų atstovai kreipėsi į Aplinkos ministeriją bei Seimo Aplinkos apsaugos komitetą dėl atliekų tvarkymą nustatančių įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų pakeitimo. Kreipimesi, kaip vienas svarbiausių punktų, pabrėžiama būtinybė keisti elektroninės įrangos atliekų tvarkymo tvarką, atsižvelgiant ne į esamų, bet į praėjusių metų pardavimo apimtį.

Elektros ir elektroninės įrangos, baterijų ir akumuliatorių gamintojų bei importuotojų įsteigtos organizacijos EEPA  teigimu, apčiuopiamą naudą pajustų ir vartotojai – mažėtų parduodamos elektroninės įrangos kainos, į kurias įskaičiuojamos atliekų perdirbėjų išlaidos.

"Toks kvotų nustatymo būdas teisiškai nepagrįstas ir finansiškai neracionalus. Šiais metais parduodamos elektroninės įrangos kiekis nėra realiai susijęs su surenkamos elektroninės įrangos kiekiu – surenkamos ne naujos, bet sugedusios ar pasenusios anksčiau parduotos elektroninės prekės. O pagal dabartinę atliekų tvarkymo užduoties formulę reikalaujama sutvarkyti atliekas už gaminius, kurie dar net nėra pasiekę vartotojų", – teigė EEPA vadovas Mantas Varaška.

Verčia didinti kainas?

Pasak jo, esant tokiai sistemai, neįmanoma kontroliuoti surenkamų atliekų kiekio ir kvotų įgyvendinimo. "Elektroninės įrangos pardavėjai iki metų pabaigos negali tiksliai nustatyti savo atliekų kiekio, dėl to didinama prekių antkainio dalis", – aiškino M.Varaška.

Anot EEPA vadovo, įstatymus leidžiančios ir vykdančios valdžios prašoma, kad jau 2013 m. atliekų tvarkymo užduotys būtų skaičiuojamos remiantis 2012 m. į rinką patekusios produkcijos statistika.

"Toks kvotų nustatymo metodas pirmiausia leistų metų pradžioje, žinant aiškų tvarkytinų atliekų kiekį, sukurti realius metinius veiklos planus, tikslius tvarkymo paslaugų pirkimus, – aiškino M.Varaška. – Taip būtų išvengta atliekų tvarkymo pažymų pirkimo einamųjų kalendorinių metų gale, ketvirtinio prognozavimo, papildomų skaičiavimų, pirkimo, paslaugų ir sąskaitų tikslinimo – visų laiko ir žmogiškiesiems ištekliams imlių darbų."

Paskatintų rūšiuoti

Viešosios įstaigos "Žaliasis taškas" generalinis direktorius Gintaras Varnas aiškino, kad šiuo metu nustatytos pakuočių atliekų tvarkymo užduotys yra net didesnės, nei reikalauja ES direktyvos.

Taip pat jos didesnės ir už šalyse kaimynėse nustatytas užduotis.

"Sumažinus užduotis iki ES direktyvos reikalavimų, bendra pakuočių sutvarkymo užduotis sumažėtų mažiau nei 3 proc., tačiau tai leistų padidinti prioritetinės – konteinerinės – rūšiavimo sistemos finansavimą", – sakė G.Varnas.

Kartu su EEPA kreipimąsi į Aplinkos ministeriją ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetą pasirašė VšĮ "Ekošviesa", Antrinio perdirbimo įmonių asociacija, VšĮ "Žaliasis taškas", Antrinių žaliavų ir atliekų surinkėjų, perdirbėjų asociacija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos autoverslininkų asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių