Už darželinukų šventę – apvali suma

Mažųjų klaipėdiečių tėvus apstulbino kai kuriuose darželiuose rengiamų išleistuvių įkainis. Kai kurioms šeimoms vaiko atsisveikinimas su darželiu kainuos bemaž penktadalį minimalios algos. Tėvai šiurpsta – kiek eurų prireiks, kai dabartiniai darželinukai baigs mokyklas?

Renka ir po 60 eurų

Uostamiesčio darželiuose artėjantis išleistuvių sezonas kai kurioms klaipėdiečių šeimoms atnešė anaiptol ne šventiškas nuotaikas.

Dalį tėvų nemaloniai papiktino numatomų darželinukų išleistuvių kaina, pasiglemšianti nemenką dalį šeimos mėnesinio biudžeto.

Kai kuriuose darželiuose rinkliava išleistuvėms siekia net 60 eurų.

Prasidėjus pasirengimui šioms šventėms tarp mamyčių diskusija bemat įsižiebė ir internete.

Moterys domėjosi, kaip smarkiai vaikų išleistuvės paplonins į skirtingus darželius kulniuojančių mažųjų klaipėdiečių tėvų kišenes.

Paaiškėjo, kad vidutiniškai šventės kaina vienam vaikui svyruoja nuo 20 iki 50 eurų.

Dažname darželyje renkama po maždaug 20–40 eurų, tačiau neretos šeimos piniginė paplonės ir pusšimčiu.

Galima tik įsivaizduoti, kaip pasikeis šeimos gyvenimas, jeigu tą patį mėnesį išleistuves švęs dvi atžalos.

Dalis – auklėtojoms

Nemažai tėvų sutarė, kad jiems priimtina rinkliavos už išleistuves darželyje suma neturėtų viršyti 10 eurų.

Klaipėdiečiai su siaubu diskutavo – kiek kada nors teks atseikėti abiturientų išleistuvėms, jeigu jau dabar šeimos nario šventei prireikia bemaž penktadalio minimalios algos "į rankas".

Tėvai pusiau juokais prognozavo, jog prie šiųmetės sumos teks pridėti dar vieną nulį ir piniginę paploninti 300 ar net 600 eurų.

Gyvenantieji užsienyje negailėjo kritikos išlaidaujantiems lietuviams.

Emigrantų teigimu, atrodo, jog lietuviai – patys turtingiausi žmonės pasaulyje.

Mat Jungtinėje Karalystėje ar kitose išvykėlių pamėgtose šalyse darželinukų atsisveikinimas su įstaiga anaiptol nėra toks prabangus.

Bandydami paaiškinti nuostabą sukėlusias išleistuvių kainas kai kurie pastebėjo, kad nemažą rinkliavos dalį – kartais net ir po keliasdešimt eurų vienam asmeniui, sudaro suma, kuri bus reikalinga auklėtojų dovanoms, o ne aukštesnei šventės kokybei.

Kasmetė problema

Panašios nuotaikos darželiuose ir tarp darželinukų tėvų ruošiantis išleistuvėms į mokyklą įsivyrauja kasmet.

"Šiuo metu panašių skundų nesulaukėme. Tačiau galiu pasakyti, kad kiekvienais metais ši tema yra eskaluojama ir kiekvienais metais būna panašių situacijų tiek dėl darželinukų išleistuvių ar kitų švenčių, tiek dėl situacijų mokyklose", – patikino Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkės pareigas laikinai einanti Aušra Zarambienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad numatomų švenčių rinkliavos dydis turėtų būti nustatytas bendru tėvų sutarimu.

Dažnai numatomą sumą tėvai aptaria susirinkimų metu, tačiau pasitaiko, jog kai kurie tėvai neišsako savo nuomonės dėl siūlomo rinkliavos dydžio arba visai nedalyvauja susirinkimuose ir vėliau lieja nepasitenkinimą.

"Kaip tėvų atstovė galiu pasakyti, kad tos rinkliavos iš tiesų kartais yra įspūdingos ir tokių sumų tikrai nereikėtų", – neslėpė A.Zarambienė, kuri taip pat dirba ir auklėtoja lopšelyje-darželyje "Ąžuoliukas".

Kosminė suma

Vakarų Lietuvos tėvų atstovė neslėpė, jog 60 eurų suma darželinuko išleistuvėms jai atrodo kosminė.

"Neįsivaizduoju, kas į šią kainą turėtų įeiti", – nuostabos neslėpė A.Zarambienė.

Suma pašnekovę taip nustebino todėl, jog, jos žiniomis, kai kurie darželiai patys pasirūpina vaikų išleistuvių ar kitos didesnės šventės vaišėmis ir jos tėvams papildomai nekainuoja.

"Darželis užsako tą maistą, kuris tai dienai priklauso vaikams. Jis būna šventinis, jo būna daugiau", – apie darželyje "Ąžuoliukas" taikomą praktiką pasakojo pirmininkė.

Dovanų nereikia?

Pašnekovė neslėpė, jog tikėtina, kad į tėvų nurodomą sumą išleistuvėms įtraukta ir dovanos darželiui ar auklėtojoms vertė, mat kai kuriose įstaigose egzistuoja tokios tradicijos. Šventės kainą gali išpūsti ir sprendimas tą dieną praleisti išvykoje.

Kartais atrodo, kad auklėtojoms vaikai rūpi labiau nei kai kuriems tėvams.

Pati auklėtoja dirbanti A.Zarambienė teigė, kad auklėtojoms brangių dovanų pirkti neverta, esą pakanka malonaus žodžio ar vaiko piešto atviruko.

"Mums, auklėtojoms, labai svarbus yra tėvų supratimas, kai kuriais atvejais – tiesiog žodis "ačiū". Kartais atrodo, kad auklėtojoms vaikai rūpi labiau nei kai kuriems tėvams. Yra visokių tėvų – vieni yra supratingi, geranoriški ir savo buvimu, dalyvavimu mums yra kur kas svarbesni nei kokios dovanos", – aiškino pašnekovė.

Vakarų Lietuvos tėvų atstovė pabrėžė, jog kasmet tarp tėvų vis labiau ryškėja atotrūkis – vieni yra labai supratingi bei aktyvūs, o kiti visiškai nedalyvauja darželio grupės gyvenime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,

, portretas
brangute...auklėtojoms iki daktaru,kaip iki kosmoso.Kai niekur neistodavai,tai i ped.O dovanu reikia nusipelnyti,ir tuėtu buti savanoriškos slaptos rinkliavos-kiek kas gali arnori.

eglė

eglė portretas
Aš už dovanas ir geras dovanas, pedagogai nusipelnė. Pažiūrėkit kokias dovanas medikai,teisininkai gauna, net iš tolo neprilygsta tai auklėtojos gėlei.Gėda skaityt, kai 20 tėvelių ir po eurą surinkus jau 20 eurų bus. Bet šitokia diskusiją išvystė...... gėda.

Auklėtojos

Auklėtojos portretas
Gerbiami Tėveliai, gink dieve , kad nei vienas nesugalvotumėte ateiti su gėlėmis ar dovanomis. Ateikite pasižiūrėti į savo vaikus ir maloniai praleisti laiką. Gal tuo ir baikime tas diskusijas.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių