S. Djankovas: šiandien verslui reikia mažiau kapitalo

  • Teksto dydis:

Naujoji ekonomika pakeitė verslą taip, kad šiandien didelis kapitalas nereikalingas, o daug svarbesnis - žmogiškasis kapitalas.

Taip pat šiandien daug mažiau laiko užtrunka iš vietinio tapti globaliu verslu, sako Pasaulio banko vyriausiojo ekonomisto direktorato vadovas, „Doing Business“, analizuojančio verslo aplinką įvairiose šalyse, indekso autorius Simeonas Djankovas.

„Svarbiausias dalykas, jog nereiškia, kad būsi sėkmingesnis turėdamas daugiau technikos ir kapitalo, dabar gali įgyti įgūdžių ir būdamas prisijungęs prie tinklo (angl. on-line)“, - pirmadienį konferencijoje „Ar galime padaryti daugiau vardan Lietuvos konkurencingumo?“ sakė S. Djankovas.

Anot jo, turint mažiau fizinio turto, galima susitelkti ir į internetu pasiekiamus procesus, kurie yra daug greitesni, efektyvesni ir pigesni. Pasak S. Djankovo, tai itin svarbu mažoms šalims: pavyzdžiui, Lietuvai, Bulgarijai.

Jo teigimu, dabar daug trumpiau užtrunka verslui tapti globalia kompanija. Jis pateikė švedų baldų gamintojos „Ikea“ pavyzdį, kuri, anot S. Djankovo, ilgai užtruko, kol iš Švedijos fenomeno tapo globaliu fenomenu. Tuo metu kitų šalių įmonėms, panašioms į „Ikea“, tapimas globaliomis gali trukti 2-5 metus.

„Naujoje ekonomikoje gali daug greičiau įeiti į rinką, tai pozityvu Lietuvai ir Bulgarijai, kurios yra mažos. Taip pat gali išsiplėsti globaliai greitai, bet turi būti tikras, kad įėjęs į rinką galėsi greitai iš jos išeiti. Pastarasis žingsnis Lietuvoje kol kas negali būti atliktas greitai“, - sakė S. Djankovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad pastaruoju metu atsirado teigiamų pokyčių ir darbuotojams: jie gali būti didelių organizacijų dalis dirbdami iš namų prie kompiuterio. Toks lankstumas, anot S. Djankovo, palengvina darbą, nes leidžia dirbti visur, kur yra internetas.

Kalbėdamas apie mokestinę aplinką, jis pažymėjo, kad neprotinga kelti gyventojų pajamų mokestį, kuris gali paskatinti gyventojus išvažiuoti dirbti kitur. Daug protingiau, pasak S. Djankovo, būtų įvesti, pavyzdžiui, cukraus mokestį, kuris galėtų keliauti socialinėms reikmėms.

„Taip ne tik prisidedame prie socialinės gerovės, bet taip pat mažiname cukraus suvartojimą, galime prisidėti prie gyventojų sveikatos gerinimo. Tokį mokestį jau turi Ispanija“, - pažymėjo S. Djankovas.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius pirmadienį susitiko su Pasaulio banko vyriausiojo ekonomisto direktorato vadovu, „Doing Business“ indekso autoriumi S. Djankovu. 

Šiuo renginiu, anot rengėjų, siekiama atkreipti dėmesį į Lietuvos ekonominę aplinką pasaulio ekonomikos kontekste, išryškinti konkurencingumo prielaidas, įvertinti nuveiktus darbus ir įvardyti svarbiausius ekonominės politikos sprendimus, būtinus siekiant šalies konkurencinio pranašumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių