Ūkininkams, turintiems 500 hektarų, neduos paramos?

Stambieji ūkininkai ir bendrovės piktinasi grupės Seimo narių užmojais uždrausti ūkiams, valdantiems daugiau nei 500 hektarų, pretenduoti į ES paramą. Esą taip daugiau tektų smulkiesiems. Žemdirbiai nepatenkinti ir ketinimais apmokestinti tiesiogines išmokas, didesnes nei 80 tūkst. eurų per metus.

Ar turi keliasdešimt, ar kelis šimtus hektarų, pasak ūkininkų, išlaidos sėkloms, trąšoms, technikai, tenkančios vienam hektarui tokios pat. Jau ketvirti metai vis mažiau gaunant už produkciją, tiesioginės išmokos ir kita parama daugeliui ūkių padeda išgyventi.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narių pateiktos pataisos siūlo uždrausti ūkiams, valdantiems  daugiau nei 500 hektarų pretenduoti į ES paramą. Esą taip daugiau tektų smulkiesiems. Neseniai šias pataisas svarstęs Seimas nurodė jas  tobulinti.

„Jei negausim  tiesioginių išmokų, tai mūsų dirbantieji, kurių 65, tai 25 -30 proc. jų neteks darbo. O atleisti būsim priversti, nes tiesioginės išmokos yra vienintelis šaltinis, žemės ūkio palaikymo ramstis, kaip ir investicija“, – sakė Aleksandras Stonkus, vieno Šakių rajono agroserviso įmonės valdytojas.

Kitas siūlymas, kuriuo nepatenkinti žemdirbiai – 5 proc. apmokestinti tiesiogines išmokas, didesnes nei 80 tūkst. eurų per metus.  

„Tas apmokestinimas sukurtas ne dėl to, kad tai mokesčiai, iš tų pinigų turi būti sukurtas Žemės ūkio stabilizavimo fondas, kad iš jo, krizės atveju, būtų galima paremti ūkius“ , – kalbėjo Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Pauža.

„Susidaro 39 mln. eurų apmokestinamų išmokų. Tada gautųsi 2 mln. eurų, kuriuos nukreiptų į Stabilizavimo fondą. Tai koks tas fondas. Reikia ieškoti kitų būdų“, – nuomonę išsakė Žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jeronimas Kraujelis.

„Tikrai dabar ne laikas teikti tokius įstatymų projektus, pataisas, kai padėtis žemės ūkyje yra kritiška. Politikai turi suprasti, kad  rinkimai ateina ir praeina“, – naujas idėjas įvertino Kėdainių rajono Ažytėnų žemės ūkio bendrovės vadovas Šarūnas Šiušė.

Dėl galimybės apmokestinti didesnes nei 80 tūkst. eurų tiesiogines išmokas Seimas prašo vyriausybės išvadas pateikti iki liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
I6viso nutraukti visas paramas ukininkams. Jie milijonus gauna naujas masinas perka naujus namus stato plecia zemiu ribas darbininkams moka minimuma, Geriau remkite kam istikro reikai paramos daugiavaikems seimoms arba skatinkite gimstatuma su tais pinigais o ne atiduokite ukininkams. Pats dirbau ukyje tai zinau kas ir kaip ir kaip ten zmones isnaudojami o ismokos pasiimamos ukininku
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių