Ūkininkai baiminasi galimų naujų mokesčių

Ūkininkai nuogąstauja, kad įsigaliojus naujiems Žemės ir Nekilnojamojo turto mokesčių įstatymams, gali tekti mokėti gerokai daugiau nei dabar mokesčių. 

Tokius nuogastavimus žemdirbių savivaldos vadovai antradienį išsakė Premjerui, praneša LTV „Šiandien“. 

Ūkininkai sako nuogąstaujantys, kad teks plačiau atverti piniginę naujiems mokesčiams. 

Nuo kitų metų mokestis už žemę bus skaičiuojamas atsižvelgiant į jos rinkos vertę, o maksimalus tarifas nuo 1,5 proc. didės iki 4 proc. 

„Dabar mokam mokestį pagal žemės našumo balą, o nuo 2013-ųjų teks mokėti nuo rinkos vertės. Tad žemės mokestis augs“, – sako Biržų rajono ūkininkas Vytautas Steponavičius. 

Dabar savininkai moka maždaug 20 litų už hektarą per metus. Pagal naują tvarką, jeigu žemė neapleista, maksimalus tarifas siektų 100 litų. 

„Tą biudžetą visi siekia kaip nors papildyti. Tai aš garantuoju, kad ateis tas laikas, kai šimtą litų mes tikrai mokėsim. Kitas dalykas, kad ta žemė ne mūsų – savininkų. Jei reikės tą mokestį mokėti, mums kils ir nuomos kaina“, – mano Pieno gamintojų asociacijos pirmininkas, ūkininkas Jonas Vilionis. 

„Aš važinėju daug po savivaldybes. Nė viena savivaldybė nežada didinti mokesčių aktyviai ūkininkaujančiam ūkininkui, o didins tiems, kurie yra apleidę žemes“, – tvirtina žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. 

Ūkininkai tikina, kad jų pajamos priklauso nuo žemės derlingumo, o ne nuo to, ar arti miesto ji yra. Todėl žemės mokestis turėtų būti skaičiuojamas nuo žemės balo, o ne nuo rinkos vertės. 

Baiminamasi, kad žemdirbių kišenes gali patuštinti ir nekilnojamojo brangaus turto mokestis. 
„Kai kuriais atvejais Mokesčių inspekcija netgi pateikė išaiškinimą, kad įsigaliojus naujam įstatymui, žemdirbiai turės mokėti už nekilnojamąjį turtą. 

Šiandien buvo patikinta, kad žemės ūkio paskirties objektai – tie, kuriuos ūkininkai naudoja pagal paskirtį, o ne tik deklaruoja, kad jie žemės ūkio paskirties – bus neapmokestinti“, – sako Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas. 

Žemdirbių savivaldos vadovai taip pat ragina Vyriausybę aktyviau siekti, kad nuo 2014-ųjų mūsų ūkininkai gautų vienodas išmokas su senųjų ES šalių žemdirbiais. Dabar tos išmokos kelis kartus mažesnės nei ES vidurkis.


Šiame straipsnyje: ūkininkaimokestisbaimėverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai bent

Tai bent portretas
Ką, dar ūkininkų liko Lietuvoj? Nemokslinė fantastika kažkokia... Kiaulės daniškos, obuoliai lenkiški, česnakai kiniški, griežčio su žiburiu nerasi nei PCe, nei turguj, pienas plastmasinis, alus ir tas susintetintas - ką tie ūkininkai veikia, kur produkcija jų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių