Tyrimas: verslas laukia euro, tik nesutaria, kada jis turi būti

Kaimyninėms valstybėms Estijai - įsivedus, o Latvijai deklaruojant siekį įsivesti eurą 2014 metais, Lietuvos pramonininkų konfederacijos atlikta šalies įmonių vadovų apklausa parodė, kad šalies verslas palaiko euro įvedimą Lietuvoje. Tačiau verslininkai neturi vieningos nuomonės, kada tai galėtų būti padaryta.

Apklausus 130 didžiųjų šalies įmonių paaiškėjo, kad 84 proc. respondentų pritaria euro įvedimui šalyje. Lito pakeisti bendra valiuta nenori 13 proc. didžiausių šalies gamintojų. 51 proc. apklaustųjų  prie euro zonos norėtų prisijungti artimiausiu įmanomu laiku, 45 proc. - sulaukti tinkamo meto.

„Apklausa parodė, kad beveik pusė Lietuvos verslininkų rezervuotai vertina skubėjimą įsivesti eurą kaip galima greičiau, kol skolų krizė euro zonoje dar neišspręsta. Makroekonominės situacijos neapibrėžtumas ES mažina mūsų verslo optimizmą dėl euro ir riboja investicijas bei darbo vietų kūrimą“, - sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Trys ketvirtadaliai apklaustų įmonių įsitikinę, kad euro įvedimas produkcijos kainos nepakeis.

„Apklausa rodo, kad prisijungimas prie euro esminės įtakos produkcijos kainoms neturės. Galimas tik 0,2 proc. infliacijos paspartėjimas dėl vienkartinių išlaidų apskaitos sistemų keitimui ir apvalinimo efekto. Didžiausią įtaką vis tiek turėtų ne euro įvedimas, o pasaulinės žaliavų kainos ir energetinių resursų dinamika,“- sako R. Dargis. Anot jo, dėl to paties apvalinimo efekto nežymiai turėtų augti ir darbo užmokestis.

Verslas optimistiškai nusiteikęs euro nauda ilguoju laikotarpiu, tarp apklaustujų 79 proc. respondentų mano, kad jis visų veiklai ir šaliai atneš daugiau naudos nei žalos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

info

info portretas
Naikinant litą, naikinama valstybė Lietuva. Todėl sakom ... eurui ne

....

.... portretas
Aš sakau eurui taip...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių