Tyrimas: nelegali tabako rinka Lietuvoje – viena didžiausių Europoje

  • Teksto dydis:

Nelegali cigarečių rinka Lietuvoje mažėja, tačiau vis dar išlieka viena didžiausių Europoje. Pagal į šalį įvežamų neapmokestintų cigarečių kiekį Lietuva yra ketvirta po Latvijos, Norvegijos ir Graikijos, rodo naujausias visoje Europoje atliekamas KPMG tyrimas.

Pernai nelegalios cigaretės Lietuvoje sudarė 18,7 proc. visos tabako gaminių rinkos - 9,6 procentinio punkto mažiau nei 2014 metais, kai nelegalios rinkos dalis siekė 28,3 procento. Tyrimo duomenimis, dėl nelegalių tabako gaminių Lietuvos biudžetas 2015 metais negavo apie 66 mln. eurų mokesčių.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdančiojo direktoriaus Arno Marcinkaus teigimu, nors nelegalių cigarečių kiekis mažėja, kas penkta Lietuvoje suvartojama cigaretė vis dar yra kontrabandinė.

„Naujausio tyrimo rezultatai rodo, jog bendros valdžios, teisėsaugos institucijų, gamintojų bei visos bendrijos pastangos pažaboti nelegalią tabako gaminių rinką Lietuvoje ir ES tikrai duoda rezultatų. Tačiau visų tikslas – kad kontrabanda ir toliau mažėtų”, – pranešime spaudai sakė A.Marcinkus.

Tyrimo duomenimis, daugiausiai nelegalių tabako gaminių į Lietuvą ir toliau patenka iš Baltarusijos - praėjusiais metais iš šios šalies įvežta 530 mln. nelegalių cigarečių. Vis dėlto, lyginant su 2014 metais, padirbtų ir kontrabandinių gaminių kiekis iš Baltarusijos pernai sumažėjo 40 procentų.

Tyrimas patvirtino ir dar vieną tendenciją – Baltijos šalys yra naudojamos kaip tranzitinės šalys nelegalias cigaretes tiekti į kitas Europos valstybes, dažniausiai tas, kur tabako gaminiai yra ženkliai brangesni.

KPMG duomenimis, 2015-aisiais visoje ES buvo suvartota 53 mlrd. nelegalių cigarečių – viena iš dešimties bendrijoje suvartotų cigarečių buvo nelegali. 88 proc. nelegalių cigarečių buvo atvežtos iš ne ES šalių, dėl nelegalios rinkos ES šalių gyventojai prarado daugiau nei 11,3 mlrd. eurų.

Latvijoje nelegalios rinkos dalis pernai buvo 26,7 proc., Norvegijoje - 20,8 proc., Graikijoje - 19,8 procento.

Nelegalių cigarečių rinkos tyrimą KPMG bendradarbiaudama su „Philip Morris International”, Europos Komisija ir ES šalimis narėmis atlieka kasmet nuo 2006-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių