Tyrimas: lietuviai stengiasi taupyti, bet pakankamai santaupų dar neturi

  • Teksto dydis:

Euro valiuta jau senokai prigijo Lietuvoje, tačiau šoktelėjusios kainos skatina gyventojus labiau susiveržti diržus ir atidžiau skaičiuoti leidžiamus pinigus. Naujausiame gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ taupymo tyrime dalyvavę Lietuvos gyventojai beveik vienbalsiai teigė besistengiantys taupyti pinigus, tačiau didžioji dalis taip pat prisipažino, kad pakankamai santaupų nenumatytoms gyvenimo situacijoms neturi.

„Apklausos rezultatai patvirtina, kad žmonės stengiasi taupyti ir kaupia lėšas dėl įvairių priežasčių. Nors kiekvieno asmeniniai tikslai skiriasi, daugumą vienija noras būti pasirengusiems netikėtiems įvykiams, brangesnių pirkinių poreikis ar planuojamos atostogos“, – tyrimo rezultatus pristato „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Pinigų santaupoms teigia atsidedantys net 97 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių. Pusės taupančiųjų tikslas – užsitikrinti finansinę apsaugą įvykus netikėtiems įvykiams ir turėti santaupų neplanuotoms išlaidoms, o pensijai taupo 40 proc. apklaustųjų. Trečdalis gyventojų lėšas sako kaupiantys maloniems tikslams – brangiam pirkiniui ar atostogoms, pramogoms. Mažiausiai – 18 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių linkę taupyti vaikų mokslams bei kasdienėms išlaidoms.

Nors didžioji dalis apklaustųjų teigia taupantys tikslingai, tačiau net 75 proc. pripažįsta, kad pakankamai santaupų, kurios padėtų susidoroti su staigiomis finansinėmis duobėmis ar atsiradusiomis netikėtomis išlaidomis, jie neturi.

Praėjusiais metais „Aviva“ vykdytas taupymo tyrimas atskleidė panašius rezultatus kaip ir šiais metais – tik ketvirtadalis apklaustųjų tuomet teigė turintys pakankamai santaupų nenumatytiems atvejams.

Lyginant Lietuvą su kitomis šalimis – nuo Vakarų atsiliekame. Pakankamai lėšų nenumatytiems atvejams pernai teigė turintys 37 proc. britų, 38 proc. kanadiečių, 32 proc. amerikiečių, 28 proc. prancūzų. Kaimynams lenkams sutaupyti sekasi dar prasčiau, tik 18 proc. jų teigė turintys pakankamai santaupų.

„Aviva Lietuva“ apklausoje internetu 2016 metų gegužės mėnesį dalyvavo 594 žmonės.


Šiame straipsnyje: taupymastaupytiSantaupospinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių