Tyrimas: lietuviai savo finansinę padėtį vertina 4 iš 10 balų

  • Teksto dydis:

SEB banko atlikto Baltijos šalių gyventojų finansinio saugumo tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai savo finansinę padėtį pagal dešimties balų sistemą vertina 4,4 balo. Iš Baltijos šalių gyventojų labiausiai savo finansine padėtimi patenkinti estai, mažiausiai – latviai.

Nustatant, kiek yra patenkinti savo finansine padėtimi, Baltijos šalių gyventojai buvo paprašyti bendrai įvertinti savo turimą turtą, skolas, santaupas ir pajamas. 38 proc. Lietuvos gyventojų nurodė, kad yra  nepatenkinti dabartine finansine padėtimi. Taip nurodė 41 proc. apklausos dalyvių Latvijoje ir 27 proc. Estijoje. Nurodžiusių, kad yra šiek tiek arba labai patenkinti savo finansine padėtimi, Lietuvoje yra 20 procentų. Tai truputį mažiau negu Latvijoje (24 proc.) ir perpus mažiau negu Estijoje (46 procentai).

Apklausos atsakymų rezultatus perskaičiavus pagal dešimtbalę skalę (pagal kurią skiriama 0 balų, jei gyventojas labai nepatenkintas, o 10 balų, jei labai patenkintas), gauta, kad Lietuvos gyventojai savo finansinę padėtį vertina vidutiniškai 4,4, latviai 4,3, o estai – 5,4 balo.

Kokie gyventojai nepatenkinti dažniau?

„Lietuvoje gyventojų finansinės padėties vertinimas labiausiai skiriasi ir priklauso nuo pajamų, tenkančių vienam gyventojui, išsilavinimo, amžiaus ir gyvenamosios vietovės. Suprantama, kad, didėjant pajamoms, mažėja nepatenkintų gyventojų dalis. Tarp tokio pat dydžio pajamų gavėjų mažiau nepatenkinti tie, kas yra įgiję aukštesnį išsilavinimą, yra jaunesni“, - sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Anot jos, mažesnis nepasitenkinimas dabartine padėtimi susijęs su didesne galimybe rinktis ir pačiam keisti savo finansinę padėtį, kas labiau būdinga jaunesniems, įgijusiems aukštesnį išsilavinimą žmonėms. „Daugiau nepatenkintų yra tarp pensininkų, bedarbių, mažiau – tarp studentų, vadovų ar verslo savininkų“, – sako ji.

Džiaugiasi Kauno apskrities gyventojai 

Vertinant pasitenkinimo finansine padėtimi rodiklius įvairiuose šalies regionuose, matyti, kad labiausiai patenkinti savo finansine padėtimi yra Kauno apskrities gyventojai. Jų pasitenkinimo savo finansine padėtimi balas – 4,6. Mažiausiai patenkinti Vakarų Lietuvos (Klaipėdos ir Tauragės apskričių) gyventojai, savo finansinę padėtį vertinantys 4,2 balo. Panašus ir Vilniaus apskrities gyventojų vertinimas. Nors sostinėje, kur mokamas didžiausias vidutinis darbo užmokestis, patenkintų savo finansine padėtimi ne mažiau negu kituose regionuose (21 proc.), tačiau gerokai daugiau ir nepatenkintų (42 proc.).

„Skirtingas įvairių regionų vertinimas leidžia daryti išvadą, kad svarbu ne tik tai, kaip pats gyveni, bet ir tai, kaip gyvena aplinkiniai. Tuose regionuose, kur gyventojai geriau vertina savo finansinę padėtį, jų pajamos yra vienodesnės, o regionuose, kur gyventojai savo finansinę padėti vertina prasčiau, egzistuoja didesni pajamų skirtumai“, - sako J. Varanauskienė.

Apie apklausą

Gyventojų apklausą Lietuvoje SEB banko užsakymu atliko bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“ 2016 metų gegužės mėnesį. Iš viso apklausti 1004 Lietuvos gyventojai, ne jaunesni negu 18 metų, iš 126 vietovių. Tokios imties rezultatų paklaida neviršija 3 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad viskas zenkliai pabrango

kad viskas zenkliai pabrango portretas
batai kainave 200 lt-dabar120 er,kvepalai kainave 250lt- dabar 200er.,salikelis kainaves 50 lt-dabar 60 er,striuke kainavusi 300lt-dabar325er-cia AKROPOLIO pard kainos,KONC. i zalg.arena-lietuviu zvaizdziu 30 er,uzsienio nuo 37er iki 100er ir daugiau,i muzikin teatra spektakliai 20-25 er....kavinese ir parduotuvese maistas brangsta kasdien,O KUR VAISTAI,TRANSPORTAS,KELIONES..KNYGOS-DAR KOL KAS VISKA IPERKAME,BET AR VERTA REMTI LIETUVIUS PREKYBININKUS///.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių