Tyrimas: kas antras gyventojas nori atnaujinti savo daugiabutį

  • Teksto dydis:

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų, gyvenančių nerenovuotuose daugiabučiuose, norėtų atnaujinti savo daugiabutį.

Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) praėjusių metų gruodžio mėn. atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

Respondentų, gyvenančių nerenovuotuose daugiabučiuose, buvo prašoma atsakyti, ar jie pritaria daugiabučių namų atnaujinimui ir esant tinkamoms aplinkybėms atnaujintų savo daugiabutį.

Rezultatai atskleidė, jog dauguma gyventojų pritaria renovacijai ir norėtų atnaujinti savo būstą – daugiau nei pusė ( 51 proc.) respondentų išreiškė teigiamą nuostatą dėl dalyvavimo daugiabučių namų atnaujinimo procese, dar ketvirtadalis (25 proc.) šiuo klausimu nuomonės (t.y. ir neigiamos nuostatos) neturi. Ir tik mažiau nei ketvirtadalis (24 proc.) šalies gyventojų savo daugiabučio atnaujinti neplanuoja.

„Tyrimo rezultatai labai aiškiai parodo, jog gyventojai pasitiki dabartine daugiabučių atnaujinimo programa. Tai, jog daugiau nei 50 proc. šiandien norėtų atnaujinti savo daugiabutį, yra akivaizdus patvirtinimas, jog judame teisinga kryptimi,“ – teigia Valius Serbenta, BETA direktorius.

Pasak V. Serbentos, pastarųjų metų progresą ir ženkliai pasikeitusią visuomenės nuomonę į renovaciją iliustruoja ankstesnių metų gyventojų apklausos. Dar prieš penkerius metus gyventojai daugiabučių atnaujinimą vertino kardinaliai priešingai – „2011 m. prasidėsiančiu renovacijos proveržiu tikėjo tik 5,4 proc. didžiųjų miestų gyventojų, tuo tarpu skeptiškai procesus vertino net 93,4 proc. apklausos dalyvių, iš kurių beveik 40 proc. teigė, kad permainų galima tikėtis tik tuomet, kai daugiabučiai namai ims griūti“.

Praėjusių metų gruodžio mėn. atliktos apklausos metu respondentų taip pat buvo prašoma atsakyti, kaip jie vertina naująjį renovacijos modelį, kuomet visu daugiabučio atnaujinimo procesu rūpinasi savivaldybė. Dauguma respondentų naująjį Programos modelį vertina palankiai (labai palankiai – 14 proc., greičiau palankiai – 41 proc.), 29 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu, ir tik 16 proc. apklausos dalyvių vertinimas buvo nepalankus.

„Akivaizdu, jog renovacijos skeptikų skaičius vis mažėja ir, esu įsitikinęs, kad didžiąja dalimi prie to prisidėjo naujasis Programos modelis, pagal kurį šiuo metu įgyvendinama apie 75 proc. daugiabučių renovacijos projektų“, – tikina BETA direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bnm

bnm portretas
Renovacija tai dar vienas smegenu pudrinimas ir pinigu is gyventoju islupimas per prievarta,siluma pastoviai brangsta ir brangs tai pasiskaiciuokit mielieji islosia tik valdzia ir bankai su savo kintanciom palukanom ir t t ir t.t o uz siluma zmogus kaip mokejo taip ir mokes

Norim teisės atsijunt nuo centrinio šildymo ir priverstinių

Norim teisės atsijunt nuo centrinio šildymo ir priverstinių  portretas
Taip kai namas renovuojamas lango kaina pakyla dvigubai. Tai vadinasi užkeltos kainos. kodėl bankui reikia mokėti 6-10 Eur /mėn. Tegu leidžia atsijungti nuo šildymo. Apsišiltinu butą iš vidaus be jokių banko šėrimų ir kitų lesyklėlių ir šildausi pagal išgales. Apšiltinus sienas iš vidaus pakaks ir paprasto šildytuvo. Nesant pinigų - apsirengsiu šilčiau. Bet bankui skola 0 ir kitiems 0. Be to dar valdžia iš šildymo PVM nori pasipinigauti. Špygą.....

Anonimas

Anonimas portretas
KADA VISKAS BRANGU MES VOS PRAGYVENAM KAS GALI GALVOT APIE RENOVACIJA.NERASYKIT NIEKU.UZSIDET SKOLA BANKUI20M.MES DZIAUGIAMES KAD SUSIMOKAM UZ BUTA IR PAVALGOM.IR VISKAS.NERA ISKO MOKET UZ RENOVACIJA.AS JOS NET NENORIU VISKAS GERAI
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių