Tyrimas: kas antra jauna šeima gyvena su tėvais

  • Teksto dydis:

Taupymas pirmajam būstui, mažesnėsiš laidos maistui ir komunaliniams mokesčiams ar negalėjimas įsigyti nuosavo būsto – tai priežastys, jaunas šeimas paskatinančios šeimyninį gyvenimą pradėti tėvų namuose. O tokių šeimų Lietuvoje – kas antra. DNB banko tyrimas parodė , kad 46 proc. šeimų yra gyvenusios ar šiuo metu gyvena kartu su tėvais.

Penktadalis respondentų (22 proc.) teigia, kad jų šeimai teko gyventi su tėvais, nes negalėjo įsigyti savo būsto. Kiek mažiau apklaustųjų (13 proc.) šeimyninį gyvenimą pradėjo tėvų namuose, nes tuo metu taupė pinigus savo pirmajam būstui.

Sprendimą įsikurti kartu su tėvais lemia ir tokios priežastys kaip būtinybė padėti tėvams buityje (7 proc.), galimybė pasidalinti išlaidas komunaliniams mokesčiams ir maistui (3 proc.), kitos (1 proc.).

Tyrimas atskleidė, kad šeimos gyvenimui tėvų namuose įtakos neturi nei vidutinės šeimos nariui tenkančios pajamos, nei vietovė, kurioje šeima gyvena.

Ne kiekviena jauna šeima bendrą gyvenimą nori pradėti tėvų namuose, todėl, negalėdamos įsigyti nuosavo būsto, renkasi būsto nuomą. Šeimos bankininkų vertinimu, būsto nuoma gali būti tinkama alternatyva šeimoms, kurios dar nėra apsisprendusios, kuriame mieste ar miesto dalyje įsikurti. Tokiai šeimai pirkti savo būstą gali būti net finansiškai nenaudinga.

Visgi šeimos bankininkai šeimoms, apsisprendusioms įsigyti savo būstą ir taupančioms jam, gyvenimą kartu su tėvais siūlo kaip finansiškai efektyvesnį sprendimą nei būsto nuomą. Galimybė kartu su tėvais pasidalinti būsto išlaikymo ir kitas išlaidas, leidžia šeimai didesnę dalį pajamų atidėti taupymui.

DNB vyr. ekonomistė Jekaterina Rojaka atkreipia dėmesį, kad gyventi su tėvais jaunas šeimas gali paskatinti ne tik finansinės priežastys, bet ir ne visada joms palanki būsto nuomos rinka.

„Šiuo metu būsto nuomos rinkoje paplitusi tendencija būstą nuomoti per tarpininkus, t.y. agentūras. Toks modelis iš būsimų nuomininkų reikalauja nemažai pradinių investicijų: sumokėti tarpininkui už paslaugą, apmokėti kelių mėnesių nuomą iš anksto ir kt. Taip pat praktiko rodo, kad jaunos šeimos su mažais vaikais neretai susiduria su papildomomis kliūtimis, norėdamos išsinuomoti būstą. Iš tokios šeimos gali būti prašoma sumokėti iš anksto už ilgesnį laikotarpį, mokėti didesnę nuomos kainą. Pasitaiko atvejų, kai jaunoms šeimoms su mažyliais apskritai atsisakoma išnuomoti būstą. Tokios šeimos arba laikinai įsikuria tėvų namuose, arba, gerėjant ekonominei situacijai ir gyventojų lūkesčiams, anksčiau nei planavo pradeda dairytis nuosavo būsto“, - situaciją būsto nuomos rinkoje apžvelgia DNB vyr. ekonomistė Jekaterina Rojaka.

Pasak DNB vyr. ekonomistės, banko išduodamų paskolų portfelis pastaraisiais metais nuosekliai auga. Didėjantys atlyginimai ir mažėjantis nedarbas sudaro palankias sąlygas šeimoms optimistiškai vertinti savo lūkesčius, taupyti ir pasiimti paskolą pirmajam būstui.

Per pirmus šešis šių metų mėnesius banko išduodamų paskolų portfelis išaugo 5,1 proc., lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, ir siekė 1,4 mlrd. eurų. Išaugo ir imamų paskolų skaičius, ir vidutinės būsto paskolos vienam namų ūkiui dydis. Po pirmojo šių metų pusmečio vidutinė būsto paskola vilniečių namų ūkiui sudaro 54 322 Eur (2014 m. sudarė 51 851 Eur), kauniečių – 41 360 Eur (2014 m. - 40 420 Eur), klaipėdiečių – 43 812 Eur (2014 m. - 42 357 Eur).

DNB banko prognozėmis, ir antrąją šių metų pusę būsto paskolų portfelis nuosaikiai augs.

Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą „Spinter tyrimai“ atliko šių metų balandžio mėnesį. Apklausti 1007 respondentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
Kas jiems draudžia užsidirbti o ne už dyką gauti ir gyventi atskirai. Ar jie jau nusprendė atimti ir senius miškan išvaryti, vežti su rogutėm dabartiniams gudročiams perdaug darbo. Jų devizas - atimti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių