Tyrimas: didžioji dalis gyventojų eurui dar nesiruošia

  • Teksto dydis:

Trys iš keturių gyventojų nesiruošia euro įvedimui, atskleidė banko „Danske Bank“ užsakymu atlikta tyrimų bendrovės RAIT apklausa.

Gyventojų paklausus, kaip jie ruošiasi naujai valiutai, 75 proc. respondentų nurodė, kad nesiruošia. Dar 14 proc. apklaustųjų teigė besidomintys, kaip litus reikės keisti į eurus, parodė apklausa.

„Nerimauti dėl to, kad gyventojai vangiai ruošiasi naujajai valiutai dar nereikėtų, tačiau patartume pradėti galvoti apie savo poreikius – pavyzdžiui, gyventojams, norintiems išvengti eilių, rekomenduojame turimus grynuosius litus įnešti į sąskaitą banke. Tuomet sausio 1-ąją jie automatiškai bus konvertuoti į eurus“, – pranešime spaudai cituojama „Danske Bank“ Asmeninės bankininkystės tarnybos direktorė Jūratė Nedzinskienė.

Pasak. J. Nedzinskienės, mintyse reikėtų pradėti vertinti pirkinių sumas eurais, su naująja valiuta supažindinti vaikus.

Apklausa atskleidė, kad gyventojai dar nėra linkę keisti santaupų – tik 3 proc. apklaustųjų teigė pradėję keisti litus į eurus. Anot J. Nedzinskienės, gyventojai turi sukaupę itin daug grynųjų centų – juos gyventojams patariama nešti į Lietuvos banko kasas, įsikūrusias trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kur jie nemokamai keičiami į litus.

„Tai paprasčiausias būdas atlaisvinti vaikų taupykles nuo centų“, – teigia J. Nedzinskienė.

8 proc. gyventojų domisi, kaip atskirti tikrus eurus nuo netikrų.

„Įdomu, jog apklausoje domėjimusi euru išsiskyrė mažesnių apskričių gyventojai – Tauragės, Alytaus ir Telšių, o pasyviausi buvo didžiųjų apskričių gyventojai. Aktyviausiai tuo, kaip litus keisti į eurus domėjosi aukštesnių pajamų, gaunantys bent 1100 litų vienam šeimos nariui, gyventojai, taip pat senyvo amžiaus – 65-74 metų gyventojai“, – pranešime cituojama J. Nedzinskienė.

Gyventojų pasiteiravus, kada žada keisti savo grynuosius litus į eurus, 51 proc. respondentų nurodė, kad šiuo metu apie tai negalvoja. 20 proc. respondentų grynuosius keisis banke arba pašte po sausio 1 dienos, 17 proc. nurodė planuojantys litus įnešti į sąskaitą prieš euro įvedimą ir po sausio 1 dienos. Dar 7 proc. nurodė neturintys ar nelaikantys grynųjų pinigų.

Grynųjų litų keitimui į eurus rečiausiai ruošėsi nedirbantys, moksleiviai ir studentai, respondentai gyvenantys kaimiškose vietovėse ar rajonuose.

RAIT tiesioginio interviu būdu rugpjūtį apklausė 1 tūkst. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių