Trys žingsniai ir turite atostogas norimu metu

  • Teksto dydis:

Pageidaujamu laiku atostogas pasiima kas trečias Lietuvos dirbantysis, o kas ketvirtas teigia, kad negali pailsėti tada, kai to nori, rodo draudimo bendrovės BTA užsakymu atlikta apklausa. Ekspertai darbuotojams rekomenduoja pradėti taikyti universalią trijų žingsnių formulę, kuri padės susitarti dėl atostogų pageidaujamu metu.

BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovės Jevgenijos Krikščiūnės teigimu, atostogų laiko derinimas su darbdaviu – gana asmeniškas procesas, tačiau jis gali būti organizuojamas taip efektyviai, kad norimu laiku atostogautų ne tik didelių įmonių, bet ir smulkaus ar vidutinio verslo sektoriaus darbuotojai.

„Atostogas pradėkite planuoti metų pradžioje. Pirmas žingsnis – pasitarkite su šeimos nariais, išsiaiškinkite jų norus, lūkesčius bei galimybes. Antras žingsnis – susiraskite jus pavaduoti galintį kolegą. Na ir trečia – informuokite vadovą. Jei jau turite sau laikiną pamainą atostogoms, tokiu atveju paprastai be problemų gausite ir vadovo pritarimą. Iš praktikos galiu pasakyti, kad prieš pradedant derinti atostogas su bendradarbiais, verta turėti du–tris alternatyvius, su šeima aptartus atostogų laiko variantus. Tokiu atveju derinimas vyks sklandžiau, išvengsite konfliktų ir atostogausite jums tinkančiu metu“, – teigia J. Krikščiūnė.

„Spinter tyrimų“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, 36 proc. šalies darbuotojų atostogauja, kai labiausiai nori, tačiau 25 proc. teigia priešingai. Bene sunkiausia dėl norimo atostogų laiko susitarti techniniams darbuotojams, taip pat dirbantiesiems klientų aptarnavimo srityje.

Pasak BTA atstovės, formalios procedūros bei reikalavimai visur vienodi – apie planuojamas atostogas darbdaviui būtina pranešti bei pavaduojantį kolegą susirasti mažiausiai prieš dvi savaites, o paprasta 3 žingsnių formulė garantuoja, kad norimu laiku išeiti atostogų galėsite, net jei dirbate klientų aptarnavimo srityje ar pamainomis.

„Žinoma, pasitaiko visko ir tuomet tenka individualiai tartis su darbdaviu. Jei atostogų poreikis atsiranda skubiai, sutarimas labai priklauso nuo darbo krūvio, kolegų lankstumo. Iš esmės įmonėje geriausia atostogų problemą spręsti kompleksiškai – įdiegti sistemą, kuri skatintų ir padėtų darbuotojams atostogas planuoti ne chaotiškai, skubant, bet kalendorinių metų pradžioje. Draudimo bendrovė BTA turi įdiegusi tokią sistemą ir kelerių metų praktika rodo, kad atostogauti norimu metu gali ir susiderina tiek klientų aptarnavimo srityje, tiek administracijoje dirbantys žmonės“, – sako J. Krikščiūnė.

„Tyrimas atskleidė, kad beveik pusei (42,2 proc.) techninių darbuotojų atostogas gauti norimu metu yra sudėtinga. Šiuo atveju reiktų galvoti ne tiek apie paties žmogaus nepateisintus lūkesčius, bet apie neefektyviai valdomus procesus įmonės viduje, kuriuos tikrai galima sutvarkyti. Tai ypač aktualu smulkaus verslo įmonėms, nuo sezoniškumo itin priklausomų sektorių bei techniniams darbuotojams, kur dėl darbuotojų trūkumo darbas gali apskritai nutrūkti, o apie pakaitinių darbuotojų paiešką paprastai susimąstoma per vėlai“, – teigia BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė.

Jos teigimu, išankstinis planavimas svarbus ne tik darbdaviui, bet ir darbuotojui – jis psichologiškai nusiteikia, susiplanuoja savo laiką ir dažniausiai planų nebekeičia.

„Mūsų praktika byloja, kad itin iš anksto susiplanavus atostogų grafiką korekcijų būna, tačiau jos minimalios. Tai ir psichologiniu požiūriu svarbus aspektas – žmogus žino, kada bus laisvas, atitinkamai planuojasi darbus, tinkamai juos deleguoja kolegoms, o į darbą grįžta pailsėjęs“, – sako J. Krikščiūnė.

Specialistės teigimu, darbdaviai, kurie skatina savo darbuotojus išnaudoti per kelerius metus sukauptas atostogas, rūpinasi darbuotojo psichologine sveikata, bet tuo pačiu užsitikrina, kad žmonės dirbs efektyviai, nes atostogos yra ne privilegija, o būtinybė. Tiesa, bendradarbiai turi žinoti, kad jie neturėtų sutikti pavaduoti daugiau nei dviejų žmonių vienu metu.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 1002 Lietuvos gyventojų apklausą atliko 2016 m. spalio 18–26 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių