Trys Baltijos šalys planuoja bendrus turizmo maršrutus

Baltijos šalių turizmo srities specialistai sutaria: sudominti užsieniečius daug lengviau bendrais maršrutais nei vilioti kiekvienai šaliai atskirai. Dabar Lietuva, Latvija ir Estija patrauklių vietovių ieškos kartu ir kartu brėš kuo daugiau bendrų turizmo maršrutų. Prieš 7 metus, Europos Komisijai tik pradėjus įgyvendinti „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“ projektą, Baltijos šalys jame dalyvavo atskirai.

Žemaitijos nacionalinis parkas, pristatęs senuosius amatus ir Užgavėnių šventę, tapo pirmuoju „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“ laimėtoju. Tai buvo 2008-aisiais. Apdovanojimas – tai esą platforma, kurią galima labai gerai išnaudoti.
 
„Nesitikėjome, kad tas projektas taip išsirutulios ir Lietuvoje tokį pasisekimą turėsime. Bet galiu pasakyti, kad dabar turim ir puikiausią muziejų su Užgavėnių kaukėmis, ir amatų centras greitai bus baigtas. Manau, kad su tuo nematerialiuoju paveldu būsime patrauklūs visai Europai ir Lietuvai“, – sakė Žemaitijos nacionalinio parko Kultūros paveldo skyriaus vedėja Aldona Kuprelytė.

Dabar projekte dalyvauja 27 šalys. Kiekviena jų gali pristatyti vietoves, kurios užsieniečiams jau žinomos arba dar nepažįstamos. O sutvarkius jas, vietovėmis dažnai susidomi ir vietos gyventojai.

Jūrmaloje susirinkę Lietuvos, Latvijos ir Estijos turizmo, nacionalinių bei regioninių parkų specialistai pripažino, kad turistai labiau linkę lankyti visas tris šalis kartu, o ne praleisti laiką kurioje nors vienoje.

„Šiemet EDEN objektai visose trijose šalyse yra sujungti į vieną maršrutą. Turistai tiesiog džiaugiasi, kad yra pasiūlyta kažkas naujo, o kadangi tos vietos yra tokios unikalios, vos ne lobio atradimas, tai kaip ir pirmieji žingsniai rinkodaros veikloje jau yra padaryti“, – kalbėjo Lietuvos turizmo informacijos centrų asociacijos prezidentė Daiva Tankūnaitė.

Į Lietuvos parkus per dalyvavimo projekte laiką investuota daugiau nei 200 mln. litų. Pinigų gauna ir latviai bei estai. Kaip tik šiuo metu Jūrmaloje už europines lėšas tvarkomas Tervetės gamtos parkas. Čia atnaujinama infrastruktūra, buvusios Tervetės gyventojos – garsios latvių rašytojos Annos Brigadere – pasakų veikėjų medinės skulptūros.

„Temos apie turistines vietas labai skirtingos. Tai socialinės medijos, planavimas, strategija. Taip pat turistų santykis su vietiniais gyventojais ir gyventojų – su vietine valdžia. Tam, kad galėtume kurti bendrą turistinę vietą, reikia dirbti visiems kartu“, – tvirtino Latvijos turizmo agentūros vadybininkas Armandas Muizniekas.

„Atėjus krizei, turistų sumažėjo, o jų reikalavimai išaugo. Tad šalys gali pasidalyti sėkmės istorijomis, pavyzdžiui, suomiai gali papasakoti, kaip įgyvendino laukinės taigos projektą“, – sakė EDEN tinklo vadovas Antonio Pezzano.

„Patraukliausios Europos turizmo vietovės“ projektu siekiama ne tik parodyti pasauliui mažiau žinomas, įdomias vietoves, bet ir skatinti turizmo profesionalus plėsti savo galimybes.


Šiame straipsnyje: turizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių