Trys A. Abromavičiaus idėjos Lietuvai: vien talento neužtenka

Vien talentingų žmonių gausa investuotojų ir jų pinigų nepritrauksime – gabaus jaunimo pilna visame pasaulyje, įsitikinęs buvęs Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministras Aivaras Abromavičius.

Jis tvirtina, kad norint sulaukti investicijų reikia padaryti tris dalykus, tarp jų – naikinti biurokratiją ir rinkti į valdžią verslius žmones. 

Svarbiausia – naikinti biurokratiją

„Beveik visur pasaulyje yra daug talento, todėl tai neparsiduoda, taip nepritrauksime investuotojų. (...) Turime į valdžią išrinkti verslius žmones, išsiaiškinti, kas išlaikytų jaunimą miestuose, ir naikinti biurokratiją“, – Kaune vykstančiame moderniųjų technologijų ir verslumo renginyje „#Switch“ teigė A. Abromavičius.

Kalbant apie biurokratiją, anot jo, itin atsiliekame ir nuo kaimyninių valstybių. Pavyzdžiui, gauti leidimą dirbti šalyje Lietuvoje užtrunka 3 mėnesius, o Lenkijoje – vos 2 savaites. Kaip pavyzdį jis pateikė ir Estiją, kurioje itin pagirtinas viso biurokratinio aparato perkėlimas į internetinę erdvę bei popierizmo naikinimas.

Barjerų mažinimą, kaip vieną svarbiausių punktų investicijoms pritraukti, paminėjo ir diskusijoje dalyvavęs Europos Komisijos ekonomikos politikos pareigūnas Lietuvoje Marius Vaščega.

„Svarbiausi yra trys komponentai: privačių išteklių pritraukimas; barjerų mažinimas; pagalba idėjų turintiems žmonėms, kurie galbūt tik nežino, kaip pritraukti pinigus“, – mano M. Vaščega.

Svarbu turėti kelis stiprius didžiuosius miestus

Didelį vaidmenį pritraukiant investicijas atlieka ne tik centrinė valdžia, bet ir pačių regionų politika. Pasak diskusijos dalyvių, Lietuvai reikalingi keli stiprūs didieji miestai.

„Miestai turi elgtis taip, kaip kompanijos. Reikia rasti tinkamus žmones ir turėti gerą rinkodarą. Būtina daryti dalykus kitaip arba daryti kitokius dalykus. Kai turi tai, reikia tvirto ir charizmatiško vadovo“, –  mano A. Abromavičius.

Tiesa, anot jo, atlyginimų skirtumai privačiame ir viešajame sektoriuje itin akivaizdūs, todėl valstybės sektoriui nepavyksta pritraukti gabiausių žmonių, kurie ir galėtų iniciuoti pokyčius.

Jis taip pat paminėjo, kad, pavyzdžiui, Vilnius galėtų pasiekti ir milijoninio miesto statusą tam, kad būtų sukurtos geresnės sąlygos gyvenimui bei taip būtų pritraukiamas talentingas jaunimas, kurio Lietuvoje dėl emigracijos pradeda trūkti.

Nišos radimas pagelbėtų ir regionams

Pritraukti į Lietuvą talentingus žmones galbūt būtų lengviau, jei didieji miestai rastų tam tikrą nišą, kurioje galėtų būti išnaudojamas šio regiono potencialas, mano „Investuotojų forumo“ vadovė Rūta Skyrienė ir „Kaunas In“ verslo skyriaus vadovas Tadas Stankevičius.

Anot pastarojo, nereikėtų tikėti varžytuvėmis tarp didžiųjų miestų, nes investuotojai renkasi kur investuoti pagal tai, ko jiems reikia. Tad nišos radimas ir tam tikrų investuotojų pritraukimas galėtų padėti ir regionams.

„Reikia žinoti, kokios yra tavo stiprybės, kaip jas išnaudoti. Reikia pradėti nuo regionų ir mąstyti, kuo jie patrauklūs. Pavyzdžiui, Panevėžyje bus „Rail Baltica“, ką galbūt reikėtų akcentuoti“, – mano M. Vaščega.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau jau pasilik tas idejas sau

geriau  jau  pasilik  tas  idejas  sau portretas
arba pasiulyk xoxolams

Žydeli,

Žydeli, portretas
Valink tu nnx. Iš kur atėjai. Valkata.

taigi

taigi portretas
Gimdomas naujas mesijas Lietuvai...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių