Trišalės tarybos partneriai atsisakė keisti atostogų tvarką

Trišalė taryba kitą savaitę turėtų pateikti Vyriausybei socialinių partnerių suderintą Darbo kodekso pakeitimų projektą. Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas BNS patvirtino, kad bendru sutarimu antradienį buvo atsisakyta keisti atostogų trukmės skaičiavimą.

Anot jo, visi pakeitimai Vyriausybei galėtų būti perduoti kitą savaitę.„Sutarta, kad atostogos nebus skaičiuojamos darbo dienomis. Taip pat sutarėme, kad po pereinamojo 1,5 metų laikotarpio, kuris baigtųsi 2013 metų gruodį, žmogus galės pasinaudoti arba gauti kompensaciją už ne daugiau kaip trejų metų neišnaudotas atostogas“, - sakė jis.

Vyriausybė siūlė nustatyti 20 darbo dienų vidutinę kasmetinių atostogų trukmę (kai yra penkių darbo dienų savaitė). Šiuo metu ji yra 28 kalendorinės dienos.Anot A.Černiausko, Trišalė taryba sutaria, kad darbo laiko apskaita būtų paprastesnė, tačiau kompromiso nesurado dėl darbo savaitės ir valandų.

Tarybos laikinoji sekretorė Liudvika Žirkauskaitė BNS teigė, kad neeilinio posėdžio protokolas dar turės būti peržiūrėtas bei sulaukta socialinių partnerių atstovų pritarimo.

Trišalė taryba yra anksčiau sutarusi dėl principo, kad Vyriausybei bus teikiami tik tie Darbo kodekso straipsniai, dėl kurių socialiniai partneriai susitars.Vyriausybė po diskusijų su Trišalės tarybos nariais sutiko nebesieti minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo ir darbo santykių liberalizavimu. Liberalesnių darbo santykių sutarta siekti, skatinant kolektyvines sutartis.Vyriausybė siūlo nuo liepos didinti minimalią mėnesio algą (MMA) 50 litų iki 850 litų, o nuo kitų metų - dar 50 litų iki 900 litų.

Profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai siūlo MMA didinti 100 litų jau nuo liepos.


Šiame straipsnyje: darbasdarbo rinkadarbuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių