Trišalėje taryboje sutarta dėl darbo laiko režimų

  • Teksto dydis:

Naujojo Darbo kodekso nuostatų svarstymą tęsianti Trišalė taryba antradienį sutarė dėl darbo laiko reglamentavimo klausimų, tačiau tarybos nariams nepavyko sutarti dėl atostogų ilgumo.

„Manau, kad turėtume suspėti iki kovo pradžios išnagrinėti Darbo kodeksą, o diskusijos tarp narių vyksta gana ramiai“, - BNS antradienį sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Anot jos, Trišalė taryba antradienį sutarė dėl darbo laiko režimų, kai dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą būtų taikomas trijų mėnesių apskaitinis laikotarpis, o visiems kitiems - vieno mėnesio apskaitinis laikotarpis. Pirmuoju atveju maksimalus darbo laikas per savaitę, įskaitant viršvalandžius, negalės viršyti 48 valandų, o antruoju atveju - 60 valandų per savaitę.

Vis dėlto E.Radišauskienė teigė, kad Trišalės tarybos posėdyje nebuvo spėta priimti sprendimų dėl kasmetinių atostogų ilgumo - šis klausimas bus svarstomas vėlesniuose posėdžiuose.

„Posėdyje nespėjome susitarti dėl atostogų ilgumo. Darbdaviai siūlo 20 dienų ilgumo atostogas per metus, o profesinės sąjungos nori 22 dienų. Šį klausimą mes nagrinėsime vėliau, o ateinančiame posėdyje vasario 7 dieną svarstysime Darbo kodekso klausimus, susijusius su darbo tarybos ir profesinėmis sąjungomis“, - tvirtino E.Radišauskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, jog Trišalė taryba taip pat buvo pritarta prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymams asmenims, įsivaikinantiems vaikus, suteikti teisę į tėvystės ir vaiko priežiūros atostogas.

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas BNS teigė, jog pasiūlymas per metus darbuotojams skirti 22 dienas atostogų nėra argumentuotas, todėl darbdaviai neketina šioje vietoje nusileisti.

„Mes nematome svarių argumentų, kodėl atostogos turėtų būti 22 dienų ilgumo. Jeigu nepavyks susitarti dėl to, kad atostogos būtų 20 dienų ilgumo, tai šį klausimą paliksime Seimui, kuris nuspręs, kokio ilgumo turi būti atostogos“, - kalbėjo D.Arlauskas.

Savo ruožtu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas BNS teigė, kad 22 dienų ilgumo atostogos yra geras sprendimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių