Trišalė taryba pritarė kai kurioms papildomoms Darbo kodekso pataisoms

  • Teksto dydis:

Trišalė taryba trečiadienį pritarė daliai Darbo kodekso nuostatų, kurioms jau pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, tačiau jos anksčiau nebuvo suderintos socialinių partnerių.

„Pavyko rasti kompromisą dėl laikinojo įdarbinimo, darbo laiko normos, darbo laiko režimo ypatumų dirbant nakties laiku, netesybų ir Trišalės tarybos“, – pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Skirtingos nuomonės fiksuotos dėl kompensacijos už nekonkuravimą mokėjimo darbo santykių metu, maksimaliojo darbo laiko reikalavimo, darbuotojų atstovavimą darbdavio lygmeniu įgyvendinančių asmenų garantijų ir apsaugos nuo diskriminacijos. Daug diskusijų sukėlęs klausimas dėl streikuotojų padėties ir garantijų taip pat nebuvo išspręstas – socialiniams partneriams susitarti nepavyko“, – teigia ministerija.

Anot socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės, antradienį Trišalėje taryboje priimti sprendimai atveria galimybes Seime pratęsti kodekso svarstymus. Ji BNS sakė, kad Darbo kodeksas Seime gali būti svarstomas jau ketvirtadienį.

Antradienį Seime turėjo būti pradėtas naujojo Darbo kodekso svarstymas, tačiau jis buvo nukeltas, kai seniūnų sueiga nutarė, jog Socialinių reikalų ir darbo komiteto palaimintos pataisos turi būti apsvarstytos Trišalėje taryboje.

Trišalė taryba diskusijas dėl kai kurių naujojo Darbo kodekso nuostatų baigė kovo viduryje. Seime joms pritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas, tačiau kartu pasisakė už dar ir kelis parlamentarų siūlymus, kurie nebuvo suderinti su Trišale taryba.

Papildomos nuostatos siūlo laikinojo įdarbinimo įmones ne tik licencijuoti, bet ir sugriežtinti jų veiklą, griežčiau reglamentuoti nekonkuravimo susitarimus ir finansines sankcijas darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais. Taip pat siūloma kodekse, o ne Vyriausybės nutarimu, numatyti, kad darbuotojams už sutrumpintą darbą kenksmingomis sąlygomis būtų mokama kaip už visą darbo laiką.

Per pagrindines Trišalės tarybos diskusijas dėl Darbo kodekso sutarimo nerasta dėl streikų organizavimo, lokautų paskelbimo, darbuotojų atstovų papildomų garantijų, terminuotų darbo sutarčių, darbo grafikų, kolektyvinių sutarčių taikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių