Trečdalis besiskolinančių per trejus metus paima dvi ar tris paskolas

  • Teksto dydis:

Šiemet, lyginant su praėjusiais metais, 5 proc. padaugėjo žmonių, per pastaruosius trejus metus pasiėmusių dvi-tris vartojimo paskolas ir tiek pat sumažėjo tokių, kurie minėtu laikotarpiu turėjo tik vieną kreditą. 

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad septyni iš dešimties besiskolinusių žmonių paskolą ėmė iš to paties kreditoriaus ir ilgesniam terminui nei pernai. 

Praėjusiais metais „Bigbank“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad vieną paskolą per pastaruosius trejus metus yra ėmę 56 proc. apklaustųjų, o šiemet šis skaičius siekia 61 proc. Tuo metu dvi-tris paskolas minėtu laikotarpiu pernai teigė ėmę 29 proc., šiais metais – 34 proc. gyventojų.

Keturių-penkių paskolų pernai prireikė 5 proc., o šiemet – 7 proc. apklaustųjų.

Tyrimas taip pat parodė, kad gerokai išaugo žmonių, ėmusių paskolą iš to paties kreditoriaus, skaičius. Pernai jis siekė 48 proc., o šiemet lojalių gyventojų skaičius ūgtelėjo iki 70 proc. Savo ruožtu sumažėjo skaičius žmonių, kurie skolinosi iš dviejų-trijų skirtingų bendrovių (21 proc. lyginant su 30 proc.).

„Tai rodo, kad konkurencija vartojimo paskolų sektoriuje auga – kreditoriai diegia klientams lojalumo programas, kurių sąlygos dažnai tikrai patrauklios. Kita vertus, prieš priimant paskolos sprendimą, visuomet rekomenduojama pasidomėti alternatyviais pasiūlymais ir įvertinti kredito kainos metinę normą“, - teigia banko „Bigbank“ AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Apklausa atskleidė, kad per pastaruosius metus kiek ūgtelėjo paskolų terminas. Trumpesniam nei vienerių metų periodui paskolas šiemet ėmė 38 proc., pernai – 37 proc. gyventojų. Vieneriems-trejiems metams šiemet skolinosi 31 proc., pernai – 38 proc., o trejiems ir daugiau metams šiemet paskolą ėmė 31 proc., pernai – 28 proc. gyventojų.

Tarp dažniausių paskolos priežasčių šiemet, kaip ir pernai, įvardijamas namų remontas (27 proc.), automobilio pirkimas (25 proc.), buitinė technika ir elektronika (15 proc.).

Apklausoje dalyvavo vyresni nei 22 metų dirbantys Lietuvos gyventojai, kurių pajamos siekia bent 230 EUR.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių