Toliau prognozuoja, kad BVP šiemet augs 2,5 proc.

Finansų ministerija nekeičia ūkio šalies scenarijaus ir toliau prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 2,5 proc.

Atsižvelgus į 2007–2013 metų finansinės perspektyvos Europos Sąjungos paramos įsisavinimo planus ir darbo jėgos mažėjimą dėl visuomenės senėjimo BVP augimas 2013–2014 metais sieks atitinkamai 3,7–3,4 proc. Tikimasi, kad 2015-aisiais BVP augimas paspartės iki 4,3 procento.

Anot ministerijos, spartų 5,9 proc. BVP augimą 2011 metais nulėmė auganti gamyba ir atsigaunantis vartojimas.

„Iki trečiojo 2011 metų ketvirčio ekonomika augo labai sparčiai – daugiau nei 6 proc. per ketvirtį. Tačiau ketvirtąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika patyrė ES skolos krizės sukeltą poveikį ir buvo užfiksuotas santūresnis 4,4 proc. augimas. Mažiau augusios užsienio paklausos poveikį sušvelnino sparčiau augusi vidaus paklausa, ypač privatus vartojimas“, – teigiama ministerijos pranešime.

Po kelerius metus trukusio realaus galutinio vartojimo mažėjimo 2011 metais fiksuotas 4,7 proc. augimas, o namų ūkių vartojimo išlaidos tuo pačiu laikotarpiu padidėjo 6,1 proc. Privatų vartojimą labiausiai skatino gerėjusios namų ūkių nuotaikos ir atsigaunanti darbo rinka – mažėjo nedarbo lygis, augo užimtumas ir darbo užmokestis.

Nors privataus sektoriaus įsiskolinimas ribojo ir toliau ribos vartojimo finansavimo galimybes, tačiau augančios pajamos ir sukaupti gyventojų indėliai sudarys sąlygas 2012 metais saikingai didėti privačiam vartojimui, prognozuoja ministerija.

„Pastaruoju metu infliacija viršija palūkanas už indėlius, tai skatina vartoti, o ne kaupti ateičiai“, – pažymi ji.

Dėl poreikio toliau konsoliduoti viešuosius finansus valdžios sektoriaus vartojimas vidutiniu laikotarpiu išliks nuosaikus.

2012 metais pagrindinėse Lietuvos eksporto rinkose numatoma lėta plėtra, o ES ekonomikos augimo perspektyvos vis dar rizikingos. Tačiau Europos centrinio banko ir ES šalių narių vykdoma ūkio valdymo politika leidžia tikėtis, kad ir 2012–2015 metų laikotarpiu toliau formuosis palankios sąlygos Lietuvos ūkiui augti. Lietuvos ūkis išsaugojo konkurencingumą, todėl eksporto augimo 2013–2015 metais mastas turėtų būti artimas daugiamečiam vidutiniam eksporto augimo mastui.

Prognozuojama, kad artimiausiu metu, kol vartojimo atsigavimas bus saikingas, o išorės veiksnių – maisto žaliavų ir energijos – kainų poveikis išliks menkas, metinės ir vidutinės metinės infliacijos lygis mažės, ir 2012 metų pabaigoje neviršys 3 procentų. Numatoma, kad 2012–2015 metų laikotarpiu vidutinė metinė infliacija svyruos 2,7–3,5 proc. ribose.

2012 metais sulėtėjus eksporto augimui, darbo užmokestis augs šiek tiek lėčiau nei 2011 metais.

„Vėliau atsigavus užsienio paklausai ir toliau šalyje mažėjant darbo jėgos kiekiui darbo užmokestis neišvengiamai pradės didėti sparčiau“, – teigiama ministerijos prognozėse.

2011 metais nedarbo lygis sudarė 15,4 proc. ir buvo vidutiniškai 2,4 proc. punkto mažesnis nei prieš metus, o nedarbo sumažėjimas buvo vienas sparčiausių Europos Sąjungoje.

„Tačiau dėl atviros Europos Sąjungos darbo rinkos, žymaus gyventojų skaičiaus mažėjimo ir jų senėjimo vidutinės trukmės laikotarpiu nesitikima darbo jėgos augimo ar mažėjimo stabilizavimosi“, – teigiama pranešime.

Numatoma, kad vidutinis metinis užimtųjų skaičius iki 2015 metų išaugs 3,3 proc., o nedarbo lygis sumažės iki 9,8 proc.


Šiame straipsnyje: BVPaugimasekonomikaskurdas

NAUJAUSI KOMENTARAI

mūsia

mūsia portretas
"Toliau prognozuoja, kad BVP šiemet augs 2,5 proc." - va kai ims prognozuot "arčiau", tada bus kita kalba...

tai

tai portretas
per kurias vietas ta ekonomika auga? kai yra griaunamos legendines gamyklos,fabrikai,nualinami kolukiai? ie taivadinama augimu..eilinissmegenu plovimas tautai..juokas tik ima paskaicius tokias nesamones..

gebelsas

gebelsas portretas
paskaiciuokim ta augima.... ------------------------------------------------------ pernai pagaminom 100 vnt ga-ndonu po viena lita- BVP yra 100 litu siemet pagaminsim 50 vnt ga-ndonu ir parduosim po 3 litus BVP bus 150 litu.... ar aiskus BVP skaiciavimo principas runkeliai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių