Toliau ieškos sutarimo dėl minimalios algos – 420 ar 450 eurų

  • Teksto dydis:

Trišalės tarybos posėdyje antradienį iš naujo bus ieškoma sutarimo, kokio dydžio turėtų būti minimali mėnesinė alga (MMA). Tačiau spendžiant iš Eltos kalbintų tarybos narių pasisakymų, sutarimo gali būti nerasta ir šį kartą.

Trišalės tarybos pirmininkė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė sakė, kad darbuotojų atstovų siūloma 450 eurų dydžio pozicija - pagrįsta, šis dydis skaičiuojamas pagal formulę, kurią taryba patvirtino pernai.

„Jokiais kitais skaičiavimais nesiremiame, tik ta formule. Tad jaučiamės visiškai teisūs. Mus kaltina, kad politikuojame, kad sugalvojame bet kokį skaičių, bet mes tiksliai remiamės formule“, - Eltai sakė I. Ruginienė.

Taryboje dėl pačios formulės sutarta, bet nesutarimai kilo būtent dėl to, kokie skaičiai toje formulėje yra tinkami. Lietuvos bankas paskaičiavo siūlomą dydį, įtraukdamas pernai metų vidutinio darbo užmokesčio (VDU) dydį, ir pasiūlė 420 eurų dydį, kuriam pritaria darbdavių atstovai ir Vyriausybė. O darbuotojų atstovai sako, kad kitiems metams MMA turėtų būti nustatyta vertinant kitų metų VDU prognozę.

„Vyriausybė, imdama 2017 metų rodiklį ir skaičiuodama 2019 metų minimalią algą, daro esminę klaidą. Net jeigu imtume 2018 metų rodiklius, jau išeina 424 eurai, o įstatymas nurodo, kad apvalinimas turi būti į didesnę pusę“, - kalbėjo tarybos pirmininkė.

Jos teigimu, Finansų ministerija ir Lietuvos bankas yra nurodęs prognozes, koks bus VDU kitais metais.

„Panaudojus tą dydį, gaunama 450 eurų MMA. Tiems, kas kaltina, kad prognozėmis vadovaujamės - visa mokesčių reforma paremta prognozėmis, ir ji sėkmingai patvirtinta. Mes visada linkę į kompromisą, tačiau tikrai negali sutikti, kad tai būtų 420 eurų“, - pabrėžė I. Ruginienė.

Tarybos narė, asociacijos „Investuotojų forumas“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė savo ruožtu Eltai tvirtino, kad 420 eurų dydis yra „pamatuotas ir pagrįstas skaičiavimais“. Anot jos, jeigu ir būtų naudojami naujesni nei 2017 m. VDU rodikliai, „420 eurų telpa į numatytus kriterijus“.

„Tačiau mes, darbdaviai, dar nebuvome susitikę. Tad negaliu pasakyti, koks bus mūsų verdiktas. Gal per šiandien mes bent susisieksime“, - sakė R. Skyrienė.

Tarybos narys, Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas, anksčiau norėjęs susitikti su ministrais aptarti, kokios būtų MMA didinimo pasekmės verslui regionuose, sakė, jog susitikimas neįvyko.

Yra sakančių, ką jūs čia svarstote tarp 420 ir 450 eurų - aš ir už 800 eurų negaliu rasti darbuotojų. Ir jie teisūs.

„Bandėme susitikti, neišėjo tas pokalbis. Ką priims Vyriausybė - tegu priima. Jeigu buvo Trišalės tarybos sprendimas, jie turėjo sureaguoti, juo labiau, kad taryboje yra ir ministerijų atstovai. Mes negavome jokio pakvietimo“, - kalbėjo D. Arlauskas.

Jis patvirtino, kad darbdavių atstovai laikysis tos pačios pozicijos - kad MMA turėtų didėti iki 420 eurų.

„Iš tikrųjų neturime normalių metodikų, kurios leistų mums vienareikšmiškai pasakyti, kokia yra tikroji padėtis. Pavyzdžiui, kas yra aukštos pridėtinės vertės produktas? Yra įvairių nuomonių. Kaip žiūrėsi, tokį ir skaičių gausi“, - svarstė D. Arlauskas.

Pasak jo, reikia kalbėti apie pačią logiką, o ne „manipuliuoti skaičiais“.

„Yra sakančių, ką jūs čia svarstote tarp 420 ir 450 eurų - aš ir už 800 eurų negaliu rasti darbuotojų. Ir jie teisūs. Bet mums nereikia vaidinti vieniems prieš kitus, reikia vadovautis tam tikra logika. Jeigu jos nėra - kam tada apskritai sėdėti toje taryboje ir manipuliuoti partneriais. Norėtųsi aiškumo, kad visiems būtų suprantama, o 10, 20 ar 30 eurų - čia jau spekuliacijos“, - sakė D. Arlauskas.

ELTA primena, kad prieš du mėnesius vykusiame Trišalės tarybos posėdyje preliminariai sutarta, jog nuo kitų metų sausio MMA reikėtų didinti iki 420 eurų. Tai sudarytų apie 47 proc. šiuo metu esančio VDU.

Tačiau posėdyje, vykusiame prieš mėnesį, nuomonės išsiskyrė. Darbdavių atstovai palaikė 420 eurų dydį, darbuotojų atstovai teigė, kad MMA turėtų būti 450 eurų - remiantis kitais metais prognozuojamu VDU.

Kadangi taryba dėl minimalios algos nepriėmė bendro sprendimo, Vyriausybei pateikė atskirąsias nuomones, kokio dydžio MMA Vyriausybei rekomenduoti tvirtinti - pagal reglamentus tai vis tiek turėjo padaryti iki birželio 15 dienos.

Po to Vyriausybė galėjo priimti savo sprendimą, tačiau to irgi nepadarė - pratęsė derybų laiką, grąžino klausimą svarstyti tarybai.

Taigi dabar taryba turi galimybę dar kartą mėginti susitarti.

Bet kuriuo atveju - ar taryba vėl teiktų atskirąsias nuomones, ar pasiūlytų bendrą sprendimą - atsižvelgdama į tarybos siūlymus, Vyriausybė rudenį turėtų apsispręsti, kokio dydžio MMA turėtų būti nuo kitų metų.

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. VDU ir didesnė kaip 50 proc. VDU.

Nuo šių metų sausio MMA padidinta 20 eurų, iki 400. VDU - 895 eurai, tad MMA sudaro apie 45 proc. VDU.

MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Trišalė taryba yra socialinių partnerių susitarimu iš centrinių profesinių sąjungų, darbdavių organizacijų ir Vyriausybės atstovų sudaryta institucija. Tarybos nariai bendrai ieško būdų spręsti gyventojų užimtumo, darbuotojų saugos, nelegalaus darbo, mokesčių sistemos, sveikatos apsaugos ir kitas problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kol ieškos dar puse Lietuvos išvyks, reikėtų Seimo nariams pagyventi iš minimumo..bent pusmetį ...mes tada jų paieškotume...nebūtų kaip nulipdyti

Apgailėtina

Apgailėtina portretas
kai karinėm išlaidom ar niekam nereikalingom narystėm tai net net nemirktelėję milijonus atiduoda, o čia grašius kelia dar keliais grašiais, todėl baisūs debatai..DIRBANČIO ŽMOGAUS MINIMUMUI!!!UŽSIENIO BANKUS PRISPAUSKIT ŠALIES ŪKĮ REGULIUOKIT, NEŽIOPSOJE - ČIA DIDŽIAUSIA PROBLEMA

UFFO

UFFO portretas
450 euru turejo but ivesti jau nuo liepos 1
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių