Tolesnė parama Ignalinos AE uždarymui priklausys nuo „Brexit“

Lietuvai siekiant po 2020 metų toliau gauti Europos Sąjungos paramą Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui, tai priklausys ir nuo „Brexit“ rezultatų, teigia už energetiką atsakingas eurokomisaras Marošas Šefčovičius.

„Vienas svarbus donoras (Didžioji Britanija - BNS) pasitrauks ir mes turėsime prisitaikyti. (...) Tai nebus lengva diskusija (apie paramą Ignalinos AE - BNS), tai bus sudėtinga diskusija“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį Vilniuje teigė M. Šefčovičius.

Jis teigė supratęs, kad šis klausimas yra svarbus Lietuvos vadovams ir jie ruošiasi skirti tam prioritetą.

„Kaip supratau iš vakarykščių susitikimų su prezidente ir premjeru, tai bus vienas prioritetų kitose derybose dėl biudžeto (ES 2021-2027 metų biudžeto - BNS)“, - sakė jis.

Anot M. Šefčovičiaus, „Brexit“ kelia daug neaiškumų dėl Jungtinės Karalystės finansinių įsipareigojimų, todėl dar sudėtinga spręsti dėl būsimos finansinės perspektyvos.

„Mes turėjome pristatyti daugiametės finansinės perspektyvos juodraštį, kas yra septynerių metų biudžeto pavadinimas, jau šiemet. Mes to nedarysime, nes mums reikia daugiau aiškumo dėl „Brexit“, - tikino eurokomisaras.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau BNS sakė, kad gauti lėšų Ignalinos AE uždarymui bus didžiulis iššūkis. Ignalinos AE pernai skaičiavo, kad 2021-2027 metais jėgainės uždarymui gali reikėti 900 mln. eurų.

Europos Audito Rūmai (EAR) pernai rugsėjį pareiškė, kad IAE uždarymo projektai gerokai vėluoja, jų finansavimas nėra efektyvus, todėl auditoriai siūlo nuo 2020 metų nebetęsti specialių finansavimo programų. Europos auditorių skaičiavimu, IAE uždarymui trūksta dar 1,56 mlrd. eurų.

IAE uždarymo  programa dabar finansuojama iš ES paramos lėšų, Tarptautinio rėmimo ir Ignalinos AE fondų, valstybės biudžeto ir kitų šaltinių. 2014-2020 metais IAE įsisavins iš viso 650 mln. eurų ES paramos, iš jų apie 200 mln. eurų - 2007-2013 metais gautos, bet laiku nepanaudotos lėšos. 

Šiuo metu Lietuvos dalis, finansuojant IAE uždarymą, siekia apie 12 proc. Neoficialiai užsimenama, jog negavus pakankamo ES finansavimo, dalį kaštų teks dengti vartotojams per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP). 

Skaičiuojama, kad 2004-asiais pradėtas IAE, kuri pirmoji pasaulyje nutraukė nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių veiklą, uždarymas kainuos apie 2,593 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių