Tiesioginės prekybos rinka Lietuvoje pernai sparčiai augo

2012 metais Lietuvos tiesioginės prekybos asociacijos (LTPA) narių pardavimai (be PVM), lyginant su 2011 m., išaugo 16 proc. ir siekė 125,85 mln. litų. Tuo tarpu tiesioginės prekybos versle dalyvaujančių asmenų skaičius padidėjo beveik 2 proc. ir siekė daugiau nei 31 tūkst. Lietuvos gyventojų.

„Turint omenyje tai, kad praeitas metais Lietuvos ekonomika augo 3,1 proc., o bendras mažmeninės prekybos augimas siekė tik 2,7 proc., tai 16 procentų augimas tikrai puikus pasiekimas tiesioginės prekybos įmonėms. Kaip ir buvo tikėtasi, tiesioginės prekybos rinka atsigauna sparčiau nei visa mažmeninės rinka bei dar kartą patvirtina geras augimas perspektyvas ir artimiausias metais“, – sako LTPA Generalinis sekretorius Gintautas Zaleckas.

Pagal G. Zalecko, tokį spartų tiesioginės prekybos įmonių pardavimų augimą lėmė 3 svarbiausios priežastys. Pirma, tai ekonomikos atsigavimas ir teigiamų vartotojų lūkesčių bei išlaidų augimas. Antra, naujosios technologijos žymiai padidino tiesioginės prekybos efektyvumą, nes dėl išmaniųjų mobiliųjų telefonų populiarumo ir plataus interneto ryšio pasiekiamumo bendrauti galima bet kurioje vietoje, bet kuriuo metu ir įvairiomis formomis. Platintojai gali pasiekti savo klientus ir atlikti užsakymus 24 valandas 7 dienas per savaitę, o išsiplėtęs kurjerių paslaugų tinklas leidžia vartotojui prekes pristatyti kaip niekad operatyviai. Galiausiai tiesioginių pardavėjų skaičiaus augimas taip pat padėjo įmonėms didinti pardavimus.

Lyginant Baltijos šalis, 2012 m. tiesioginės prekybos apimtys Estijoje augo sparčiausiai net 19 proc., tuo tarpu Latvijoje – 11 proc. ir siekė atitinkamai 102,5 ir 90 mln. litų. Tiesioginių pardavėjų skaičius Estijoje išaugo 5 proc. iki 22 tūkst., o Latvijoje 4 proc. iki 26 tūkst. gyventojų.

Skaičiai ir faktai:

 

Baltijos šalių tiesioginės prekybos asociacijų narių verslo apimtys 2012 m. siekė daugiau nei 318 mln. litų, tuo tarpu tiesioginių pardavėjų skaičius pasiekė 80 tūkst. gyventojų.

Europos tiesioginės prekybos asociacijos-Seldia (Seldia) duomenimis, 2011 m. tiesioginės prekybos apimtys (be PVM) ES šalyse sudarė beveik 13,4 milijardų eurų (46 mlrd. litų), o tiesioginės prekybos bendrovės suteikė papildomo uždarbio galimybę daugiau kaip 4 mln. žmonių.

Pasaulio tiesioginės prekybos asociacijų federacijos (WFDSA) duomenimis, federacijai priklausančių tiesioginės prekybos bendrovių apimtys (be PVM) sudarė 132,5 mlrd. USD (353 mlrd. litų), o tiesioginių pardavėjų skaičius siekė 91 mln. žmonių.

Net 85 procentams tiesiogine prekyba užsiimančių žmonių tai papildomos pajamų šaltinis ir daugiau nei 80 proc. šiame versle dalyvaujančių atstovų yra moterys.

Tiesioginė prekyba – tai vartotojui skirtų prekių ir paslaugų pardavimas tiesiogiai vartotojui, paprastai vykdomas vartotojų namuose, jų darbovietėse bei kitose vietose, esančiose ne prekybai skirtose patalpose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių