Tiekėjai raginami viešuosiuose pirkimuose elgtis etiškai

  • Teksto dydis:

Lietuvos verslo konfederacija (LVK), siekdama mažinti korupciją, ragina visus tiekėjus viešuosiuose pirkimuose elgtis etiškai.

"Verslo savireguliacija yra reikalinga dėl to, kad tai yra naudinga, vykdant savo veiklą ir dirbant su partneriais. Šiandien verslui Lietuvoje darosi naudinga dirbti etiškai. Dėl to Lietuvos verslo konfederacija iniciavo naują produktą - viešųjų pirkimų etikos kodeksą", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė LVK viceprezidentė, advokatų kontoros "Lawin" partnerė Dovilė Burgienė.

Anot jos, kodeksas ragins viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančius tiekėjus elgtis etiškai visuose pirkimo etapuose.

"Tiekėjai turėtų nesitarti tarpusavyje dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo pirkime ir dėl kainų nustatymo (...), nes jie patys silpnina savo verslą ir kenkia viešajam pirkimui. Antra taisyklė, kalbant apie santykius prieš pirkimą, yra nebandyti paveikti perkančiosios organizacijos atstovų", - teigė D.Burgienė.

Jos teigimu, pirkimo metu tiekėjai neturėtų tyčia vilkinti procedūrų, nesitarti su perkančiąja organizacija dėl pasiūlymo vertinimo ir kitų sprendimų, nuo kitų tiekėjų neslėpti informacijos, kuri nėra slapta. Kodeksas taip pat numato, kad konkursų dalyviai neturėtų siekti gauti kitų dalyvių komercinės informacijos, tyčia siūlyti nepagrįstai žemos kainos ar dalyvauti konkurse, neturėdami reikalaujamos kvalifikacijos.

LVK prezidiumo narys, advokatų kontoros "Sorainen" vadovaujantis partneris Laimonas Skibarka teigė, kad sumažinti korupcijos lygį gali padėti ir Tarptautinių prekybos rūmų ICC siūloma teisinė išlyga, pagal kurią verslo partneriai tarpusavio sutartyse įsipareigotų laikytis antikorupcijos nuostatų.

"Verslas turi parodyti pavyzdį ir imtis veiksmų, kad situacija keistųsi, kad žmonės patikėtų, kad tai priklauso ne tik nuo Vyriausybės, o nuo verslo ir pačių žmonių. Kuo mažesnis korupcijos lygis, tuo užsienio investuotoja drąsiau investuoja, tuo daugiau grįžta emigrantų ir pradeda čia savo veiklą. Be to, jei įmonė ar jos partneriai įtariami korupcine veikla, griaunama jos reputacija", - sakė L.Skibarka.

Gruodžio pradžioje nevyriausybinės organizacijos "Transparency International" pristatytame korupcijos suvokimo indekse Lietuva pakilo penkiomis pozicijomis į 43 vietą 177 šalių sąraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.M.

P.M. portretas
O tai kas čia tokie neetiški? ką reiškia etiškai 5% 15% at 22% ( Iš DP bylos...)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių