Terminuotos sutartys galės būti sudaromos su penktadaliu darbuotojų

  • Teksto dydis:

Terminuotos darbo sutartys nuolatiniam darbui ateityje galės būti sudaromos, jeigu dėl to bus sutarta kolektyvinėje sutartyje, nutarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Tačiau tokios sutartys galės būti sudaromos tik su penktadaliu darbuotojų. Už tai trečiadienį balsavo 6 Seimo nariai, prieš - 2, o susilaikė 3.

„Nurodinėti, kad turi atsirasti kolektyvinėje sutartyje, nereikėtų“, - tvirtino liberalsąjūdietė Dalia Kuodytė.

„Reikia, nes didelėse įmonėse nematau pavojaus, bet mažose įmonėse, kur lemia tik darbdavio valia, reikia“, - sakė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Komitetas atmetė jo siūlymą iš viso nepasirašyti terminuotų sutarčių su darbuotojais, priimtais nuolatiniam darbui.

„Investors' Forum“ direktorei Rūtai Skyrienei komitete pareiškus, kad terminuotos darbo sutartys darbdaviams, ypač užsienio investuotojams, yra labai reikalingos, parlamentaras Algirdas Sysas priekaištavo, kad iki šiol įstatymas irgi nedraudžia tokių sutarčių, tačiau jų pasirašoma labai nedaug.

„Nesinaudojate (galimybe sudaryti terminuotas sutartis - BNS), o reikalaujate įvesti terminuotas sutartis nuolatiniams darbams“, - teigė jis.   

„Su vienais bus terminuotos, o su kitais - neterminuotos. Pagal kokius kriterijus tokios skirtingos sutartys bus sudaromos?“ - klausė parlamentarė Raminta Popovienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė atmetė parlamentarų nuogastavimus, kad visos terminuotos darbo sutartys, o ypač nuolatiniam darbui, yra nepalankios darbuotojams, nes jos riboja galimybes gauti bankų paskolas.

Ji informavo, kad, anot Lietuvos banko, sutarties pobūdis neturi įtakos paskolos suteikimui, nes vertinamos pajamos.

Pasak E.Radišauskienės, ateityje dvejus metus su terminuota darbo sutartimi dirbsiantiems darbuotojams siūlomos vieno mėnesio atlyginimo dydžio išeitinės kompensacijos, kurios dabar nemokamos. Taip pat numatoma, kad už dirbančius su terminuotomis sutartimis darbuotojus darbdaviai turėtų mokėti dvigubai didesnes nedarbo draudimo įmokas -  3,6 proc. darbo užmokesčio, vietoj dabartinės 1,8 proc. įmokos.

Dabartinis Darbo kodeksas terminuotas darbo sutartis leidžia sudaryti ne ilgiau kaip iki 2 metams vykdyti vieną funkciją, o iki 5 metų, kai darbuotojui priskiriama daugiau funkcijų.

E.Radišauskienės teigimu, dabar terminuotas darbo sutartis turi tik apie 2 proc. šalies darbuotojų, kolektyvines sutartis darbuotojai ir darbdaviai yra sudarę apie 15 proc. įmonių.

Komitetas taip pat nutarė, kad terminuota darbo sutartis taptų neterminuota, jeigu darbo santykiai toliau tęstųsi ilgiau kaip vieną darbo dieną po terminuotos sutarties termino pabaigos.

Komitetas taip pat pritarė parlamentarų siūlymui nėščių moterų, dirbančių pagal terminuotas sutartis, neatleisti, jeigu jų darbo sutartis ir baigtųsi. Atleisti jas būtų galima, kai jos į darbą grįžtų po vaiko auginimo atostogų.

Terminuota darbo sutartis galėtų būti sudaroma ne ilgiau negu penkeriems metams - kaip ir dabar.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių