Telšiai pratęs šilumos ūkio nuomininko paieškas

  • Teksto dydis:

Telšių valdžia ketina atnaujinti sustabdytą šilumos ūkio nuomininko konkursą, nepaisydama Valstybės kontrolės nuomonės, kad turėtų būti ieškoma koncesininko. Savivaldybė kol kas nemato priežasčių atsisakyti nuomos, tuo metu opozicija nori, kad šilumos ūkį valdytų pati savivaldybė.

„Meras ir visi kiti savivaldybėje yra pasakę, jog yra priimtas sprendimas vykdyti nuomos konkursą, todėl jis turi būti pratęstas. Konkursas kol kas nėra atnaujintas. Dabar vyksta derybos su kai kuriais teisininkais, nes reikia konsultantų, ir jeigu viskas gerai, su jais pasirašysime sutartis ir bandysime atnaujinti konkursą“, – BNS sakė Telšių rajono savivaldybės valdomos įmonės Telšių šilumos tinklai vadovas Jurgis Staševičius.

Valstybės kontrolė spalį pareiškė, kad norėdama privačiam operatoriui išnuomoti šilumos ūkį, rajono valdžia turėtų skelbti koncesijos konkursą, nes tai yra efektyviau nei ūkio nuoma. Valstybės kontrolės 3-ojo audito departamento patarėjas Gediminas Švetkauskas BNS anksčiau teigė, jog koncesijos sutartis labai aiškiai nustatytų, kad koncesininkas gali naudotis turtu ir gauti iš to pajamas, turi mokėti nuomos mokestį turto savininkui bei atlikti sutartas investicijas.

Telšių rajono meras „darbietis“ Petras Kuizinas BNS sakė, kad nepaisydama Valstybės kontrolės rekomendacijų, savivaldybė tęs šilumos ūkio nuomos konkursą, tačiau tuo pat metu bus analizuojama, kaip geriausia elgtis – nuomoti ūkį, atiduoti jį koncesininkui ar valdyti patiems.

„Sprendimas vykdyti nuomos konkursą nėra atšauktas. Kol jis neatšauktas, administracija turi jį vykdyti. Šį sprendimą pakeisti yra reikalingas politinis tarybos sprendimas. Kad toks sprendimas gimtų, reikia iš naujo išnagrinėti visą informaciją“, – BNS kalbėjo Telšių rajono meras.

P.Kuizino žodžiais, jeigu tyrimas parodytų, kad šilumos ūkį geriausia nuomoti, nuomos konkursas bus įgyvendintas. Jis pridūrė, kad tyrimas gali būti baigtas gruodį arba sausį ir tada paaiškės, ar taryboje bus iš naujo balsuojama dėl ūkio nuomos,

Savivaldybės tarybos opozicijos narys, „tvarkietis“ Almantas Lukavičius BNS tvirtino, jog savivaldybė turėtų šilumos ūkį perimti į savo rankas.

„Mes sakėme, kad šilumos ūkį reikia ne nuomoti, o perimti į savo rankas ir tvarkytis patiems. Šiluma yra pigesnė ten, kur savivaldybė protingai tvarkosi ir pati pardavinėja šilumą gyventojams. Mano požiūriu, tos skolos, apie kurią yra kalbama, nėra. Nuomos sutartyje yra apibrėžta, kad savivaldybės įsiskolinimas yra lygus įsiskolinimui nuomininko už nuomos mokestį. Kiek „Litesko“ yra skolinga savivaldybei, tiek ji yra skolinga bendrovei, todėl balansas yra lygus nuliui, o skolos nėra“, – kalbėjo A.Lukavičius.

Energetikos ministras Rokas Masiulis teigė, kad šilumos ūkio nuomos sutartys Lietuvoje yra nepasiteisinusios.

„Nenorėčiau duoti rekomendacijų Telšių savivaldybei, jie patys turi spręsti, kas jiems naudingiausia. Tik verta pastebėti - tiek nuoma, tiek koncesijos projektai Lietuvoje nepasiteisino. Jie nepasiteisino dėl tų koncesininkų godumo. Visi tikėjosi, kad atėjęs privatininkas ūkį sutvarkys, padarys efektyvų, o daugeliu atvejų išėjo taip, kad privatininkas sugebėdavo įrodyti tik didesnius kaštus Kainų komisijai, o viduje sutvarkydavo taip, kad kaštai būtų kuo mažesni. Išeinantį skirtumą pasilikdavo sau“, – BNS sakė R.Masiulis.

J.Staševičius teigė, kad šilumos ūkio nuomos konkursas gali būti atnaujintas dar šį mėnesį.

Pernai baigėsi Telšių šilumos tinklų sutartis su Prancūzijos koncerno „Veolia“ kontroliuojama bendrove „Litesko“, tačiau ji negali vėl perimti ūkio dėl 1,5 mln. eurų skolos „Litesko“. Ši esą susidarė dėl perteklinių investicijų. Todėl nuspręsta skelbti dešimties metų trukmės naujo valdytojo konkursą. Gegužę skelbtu konkursu domėjosi „Litesko“, Suomijos kapitalo „Fortum Lietuva“ ir bendrovė „Kauno energija“.

Telšių šilumos ūkis „Litesko“ 15-kai metų išnuomuotas 2000 metų rugsėjį, sutartis baigėsi pernai, tačiau ji buvo pratęsta, kol bus pasirinktas naujas nuomininkas. Per 15 metų „Litesko“ į Telšių šilumos ūkį įsipareigojo investuoti 5,8 mln. eurų.

„Litesko“ šiuo metu nuomojasi šilumos ūkį Alytuje, Biržuose, Druskininkuose, Kelmėje, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje ir Vilkaviškyje.

Koncesijos sutarčių Lietuvos šilumos ūkyje kol kas nėra. Be „Litesko“, šį ūkį kai kuriuose miestuose nuomojasi „Vilniaus energija“, „E-energija“, o „Fortum Lietuva“ yra Švenčionių ir Joniškio šilumos ūkio dalininkė.

99,96 proc. „Litesko“ akcijų valdo „Veolia“, likusi dalis priklauso koncerno „Icor“ savininkei bendrovei „Lag&d“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių