Teismas stabdo danų kiaulidžių veiklą Kalvarijos savivaldybėje

Po pustrečių metų Kalvarijos savivaldybės bendruomenės teisme apgynė savo į švarią aplinką. Teismas pripažino, kad danų įmonės, auginančios kiaules, veikla yra neteisėta ir per tris mėnesius turi būti nutraukta.

Verslininkai žada inicijuoti investicinį ginčą ir iš Lietuvos valstybės reikalauti nuostolių atlyginimo, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Kauno apygardos teismas nustatė, kad 70 proc. aplink kiaulių kompleksą Jusevičiuose gyvenančių žmonių nuolat jaučia nemalonius kvapus, daromas neigiamas poveikis aplinkai.

Teismo sprendimu, bendrovės veikla turi būti nutraukta. Nustatyta, kad leidimas per metus šiame komplekse užauginti beveik 100 tūkst. kiaulių išduotas remiantis bendrovės pateiktais melagingais dokumentais.

„Prieš išduodant leidimą buvo pateikti duomenys, kad aplinkui niekas negyvena, nėra jokių objektų, gyvenamųjų namų. Buvo pateikta melaginga įmonės informacija“, – teigė Santakos bendruomenės pirmininkė Raimonda Sutkaitienė.

„Teismo sprendimą privaloma vykdyti, tačiau mes planuojame jį skųsti Aukščiausiam Teismui kasacine tvarka ir, be abejo, tikimės, kad vis tik bus panaikintas šis sprendimas. Juolab, kad mes manom, kad nesame padarę kažkokių tai nusižengimų, ką sako ir teismo medžiaga. Kaltinimai yra, kad institucijos išdavė leidimą neteisingai, tai šiuo atveju lyg tai gaunasi, kad dėl institucijų klaidų nukenčiame mes, verslininkai“, – sakė įmonės „Saerimner“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Jusevičių kaimo gyventojai džiaugiasi apgynę savo teises į švarią ir saugią aplinką.

„Smarvė baisinė, sąlygos blogos. Žmona skalbia po keletą kartą rūbus, langų atsidaryti neįmanoma, ypač dabar, kai karšta Pradėjau tikėti teisėsauga mūsų, patenkinti mes esame“, – tvirtino Jusevičiuose gyvenantis Sigitas Jurgelionis.

„Ta pati įmonė buvo pasišovusi 11 kompleksų statyti Pakruojyje, tai ten žmonės irgi apsigynė, tie kompleksai nepradėti statyti .Jie irgi laimėjo bylą. Mažeikiuose irgi danai norėjo plėstis, gyventojai neleido to padaryti. Mes ne pirmieji, bet džiugu, kad laimėjome“, – kalbėjo R. Sutkaitienė.

Per septynerius veiklos metus bendrovę Jusevičiuose aplinkosaugininkai yra baudę 21 kartą. Už srutų išleidimą į Nemuną paskutinį kartą „Saerimner“ sumokėjo 50 tūkst. litų baudą.

Įmonė artimiausiu metu Aukščiausiojo Teismo sprendimu turės sumokėti prieš porą dienų Valstybinei mokesčių inspekcijai priteistų daugiau nei 0,5 mln. litų mokestinių pretenzijų.

Jeigu ir Aukščiausiasis Teismas pripažins, kad veikla Jusevičių kiaulių komplekse neteisėta, bendrovė žada inicijuoti investicinį ginčą su Lietuvos valstybe ir reikalauti atlyginti nuostolius.


Šiame straipsnyje: kiaulių augintojaiūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
manau, reikia nutraukti bedarbio pašalpų mokėjimą tose savivaldybėse, kur naikinamos darbo vietos.....tegul valgo gryną orą

RUSISKAS SOVIETZMOGIS

RUSISKAS SOVIETZMOGIS portretas
Mane ismoke,-nei pats dirbsiu nei kitiem leisiu.Butina rekti visu balsu kaip kiaule kad gyventi blogai nes kalti...Landzbergis ir Kubilius.

ff

ff portretas
na, be žemės ūkio Lietuva bankrutuos, o žemės ūkio be smarvės nebus. Yra žmonių interesai, bet visą gyvenimą lenkiškų ar daniškų kiaulių irgi nepirksim, nes subankrutuos visa valstybė.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių