- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Parduotuvėje rinkdamiesi maisto produktus pirkėjai beveik visada patikrina ant pakuotės esantį galiojimo terminą. Tarptautiniu mastu atliktos apklausos rodo, kad nors dauguma pirkėjų supranta, ką reiškia ženklinimas „geriausias iki...“, tačiau net apie 40 proc. iš jų pripažino išmetantys tinkamus vartojimui produktus, tuo didindami maisto švaistymo problemos mastą. Tausojantį vartojimą skatinančio prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi praktiniais patarimais, kaip tinkamiausiai elgtis su besibaigiančio galiojimo produktais ir sumažinti išmetamo maisto kiekius namuose.
„Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Tokius didelius kiekius lemia ir tai, kad dalis žmonių neskiria užrašų „tinka vartoti iki...“ ir „geriausias iki...“ prasmės, dažnai nupirktų produktų nelaiko taip, kad jie greitai nesugestų. Pavyzdžiui, mažai kas žino, kad kai kuriuos produktus galima tiesiog užšaldyti likus dienai iki galiojimo termino pabaigos, o atšaldžius – suvartoti per 24 val. Tokiu būdu būtų ženkliai sumažinami išmetamo maisto kiekiai“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.
Jis primena, kad etiketėje „tinka vartoti iki...“ terminas naudojamas tada, kai maisto produktai yra greitai gendantys. Tad, jei jie vartojami nurodytam terminui pasibaigus, tai gali būti pavojinga sveikatai. Tuo tarpu terminas „geriausias iki...“ jokiu būdu nereiškia, kad po nurodytos datos produktas jau netinkamas vartoti. Tiesiog kai kurios produkto savybės, kaip kvapas, spalva ar forma gali būti pasikeitusios, tačiau produktą yra saugu vartoti.
„Žinant kai kurių produktų laikymo sąlygas, galima nesudėtingai išsaugoti jų maistines savybes ir išlaikyti juos tinkamus vartojimui. Jei šaldytuve laikome kiaušinius, vartojimui jie tinkami paprastai būna apie 3–5 savaites nuo įsigijimo, nors paprastai nurodomas jų šviežumo terminas būna apie 2 savaites. Mėsai galioja dar kiti terminai – jei ją laikome šaldytuve, ji turėtų būti suvartoja vidutiniškai per 3–5 dienas nuo įsigijimo, tačiau užšaldžius, ją galima išlaikyti net iki 8 mėnesių. Tuo tarpu kruopų skonio savybės išsilaiko apie metus“, – sako ekspertas.
Jo teigimu, egzistuoja itin paprasta gudrybė, leisianti „atgaivinti“ kai kurių produktų skonines savybes.
„Kai kurie sausi produktai, kaip krekeriai, traškučiai, riešutai gali suminkštėti, jei per kelias dienas nuo pakuotės atidarymo nebūna suvartoti. Tačiau jų skonines savybes įmanoma „atgaivinti“ labai paprastu būdu – tiesiog kelioms minutėms pašauti į įkaitusią orkaitę. Vos jie atauš, vėl bus traškūs ir kvepiantys kaip švieži“, – sako A. Poleninas.
Ekspertas primena, kad nemažos dalies šviežio maisto produktų galiojimo laikas gali būti „pratęsiamas“ apdorojant juos termiškai arba konservuojant: šalčiu, druska, cukrumi ar kitomis priemonėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Dirbančius savarankiškai vejasi pandemijos skolos „Sodrai“: įstaigoje – skambučių apgultis2
Išsiuntus 115 tūkst. pranešimų, susijusių su privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokomis per karantino laikotarpį, „Sodra“ šiomis dienomis sulaukia skambučių apgulties, sako „Sodros“ atstovė. ...
-
Verslas kritikuoja Vilniaus norą žmones vežti elektra varomu transportu5
Vilnius rengiasi skelbti konkursą keleivių vežimo paslaugoms įsigyti – ieškoma elektrinių ir vandenilinių autobusų, tačiau verslas sako, kad biometanu varomas transportas būtų mažesnė finansinė našta – keleivių vežimo k...
-
Teisėsauga atliko kratas GIPL rangovėje „Alvora“, Latvijos ir Lenkijos įmonėse1
Pagrindinėje Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) rangovėje „Alvora“ teisėsauga antradienį atliko kratas, praneša portalas „15min“. ...
-
Vyriausybė paleidžia 800 mln. eurų vertės paramą: skatins tapti elektrą gaminančiais vartotojais6
Energetikos ir Finansų ministerijos kartu su Nacionaline plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantija“ („Invega“) pradeda teikti beveik 800 mln. eurų vertės paramą verslui, energetinėms vartotojų bendrijoms ir energetinį s...
-
Seimas svarstys D. Kepenio siūlymą iki 5 proc. sumažinti PVM vaisiams ir daržovėms2
Seimas spręs, ar nuo šių metų rugsėjo nuo 21 proc. iki 5 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) Lietuvoje parduodamiems vaisiams, daržovėms ir uogoms. ...
-
M. Navickienė: aplinkybių nutraukti pensijos kaupimą sąrašas nebūtų baigtinis6
Vyriausybei ir socialiniams partneriams ieškant sprendimo, kokios galėtų būti svarbios priežastys nutraukti pensijų kaupimo sutartis, socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad tai galėtų būti kaupiančiojo arba jo šeimos nario, ne...
-
R. Vainienė: visuomenę dėl pirkinių sumos apvalinimo turės informuoti Lietuvos bankas6
Seimui ketvirtadienį priėmus įstatymą, pagal kurį prekių ar paslaugų krepšelio galutinė suma Lietuvoje nuo 2025 metų gegužės bus apvalinama, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė sako, kad didžiausias iš&sc...
-
G. Skaistė: į brangstantį skolos aptarnavimą reikia žiūrėti atsakingai2
Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant valstybei skolintis trumpalaikiams gynybos projektams ir taip papildomai finansuoti krašto apsaugą, finansų ministrė sako, jog į šiuo metu augančius valstybės skolos aptarnavimo kaštus reikia ...
-
G. Nausėda: laikiniems gynybos projektams valstybė galėtų skolintis4
Ieškant būdų, kaip didinti krašto apsaugos finansavimą, valstybė galėtų papildomai skolintis, sako prezidentas Gitanas Nausėda. ...
-
Dirbančių pensininkų laukia pokyčiai: viskas, ką reikia žinoti14
Šiuo metu perskaičiuojamos būtent dirbančių pensininkų pensijos ir jų padidėjimą dalis žmonių jau pajuto. Kiti didesnių išmokų sulauks iki liepos mėnesio. Apie dirbančius pensininkus ir kiek padidės jų pensijos, LNK pasakojo &bdqu...