Tausojantis vartojimas: kaip „prailginti“ maisto produktų galiojimo laiką

  • Teksto dydis:

Parduotuvėje rinkdamiesi maisto produktus pirkėjai beveik visada patikrina ant pakuotės esantį galiojimo terminą. Tarptautiniu mastu atliktos apklausos rodo, kad nors dauguma pirkėjų supranta, ką reiškia ženklinimas „geriausias iki...“, tačiau net apie 40 proc. iš jų pripažino išmetantys tinkamus vartojimui produktus, tuo didindami maisto švaistymo problemos mastą. Tausojantį vartojimą skatinančio prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi praktiniais patarimais, kaip tinkamiausiai elgtis su besibaigiančio galiojimo produktais ir sumažinti išmetamo maisto kiekius namuose.

„Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Tokius didelius kiekius lemia ir tai, kad dalis žmonių neskiria užrašų „tinka vartoti iki...“ ir „geriausias iki...“ prasmės, dažnai nupirktų produktų nelaiko taip, kad jie greitai nesugestų. Pavyzdžiui, mažai kas žino, kad kai kuriuos produktus galima tiesiog užšaldyti likus dienai iki galiojimo termino pabaigos, o atšaldžius – suvartoti per 24 val. Tokiu būdu būtų ženkliai sumažinami išmetamo maisto kiekiai“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Jis primena, kad etiketėje „tinka vartoti iki...“ terminas naudojamas tada, kai maisto produktai yra greitai gendantys. Tad, jei jie vartojami nurodytam terminui pasibaigus, tai gali būti pavojinga sveikatai. Tuo tarpu terminas „geriausias iki...“ jokiu būdu nereiškia, kad po nurodytos datos produktas jau netinkamas vartoti. Tiesiog kai kurios produkto savybės, kaip kvapas, spalva ar forma gali būti pasikeitusios, tačiau produktą yra saugu vartoti.

„Žinant kai kurių produktų laikymo sąlygas, galima nesudėtingai išsaugoti jų maistines savybes ir išlaikyti juos tinkamus vartojimui. Jei šaldytuve laikome kiaušinius, vartojimui jie tinkami paprastai būna apie 3–5 savaites nuo įsigijimo, nors paprastai nurodomas jų šviežumo terminas būna apie 2 savaites. Mėsai galioja dar kiti terminai – jei ją laikome šaldytuve, ji turėtų būti suvartoja vidutiniškai per 3–5 dienas nuo įsigijimo, tačiau užšaldžius, ją galima išlaikyti net iki 8 mėnesių. Tuo tarpu kruopų skonio savybės išsilaiko apie metus“, – sako ekspertas.

Jo teigimu, egzistuoja itin paprasta gudrybė, leisianti „atgaivinti“ kai kurių produktų skonines savybes.

„Kai kurie sausi produktai, kaip krekeriai, traškučiai, riešutai gali suminkštėti, jei per kelias dienas nuo pakuotės atidarymo nebūna suvartoti. Tačiau jų skonines savybes įmanoma „atgaivinti“ labai paprastu būdu – tiesiog kelioms minutėms pašauti į įkaitusią orkaitę. Vos jie atauš, vėl bus traškūs ir kvepiantys kaip švieži“, – sako A. Poleninas.

Ekspertas primena, kad nemažos dalies šviežio maisto produktų galiojimo laikas gali būti „pratęsiamas“ apdorojant juos termiškai arba konservuojant: šalčiu, druska, cukrumi ar kitomis priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių