Tarptautinis pasitikėjimas Lietuva stiprėja

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Osle susitiko su Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (TEBIPO) generaliniu sekretoriumi Angelu Gurria ir aptarė Lietuvos siekį tapti šios organizacijos nare. TEBIPO nariais gali tapti tik gerai ekonomiškai išsivysčiusios ir stabilios valstybės, rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Pasak Prezidentės, Lietuva atitinka visus TEBIPO kriterijus. Mūsų šalis sėkmingai įveikė ekonominę krizę ir yra laikoma pavyzdžiu visai Europai. Šiemet Europos Komisija mūsų šaliai prognozuoja vieną didžiausių 3,1 % BVP ekonomikos augimą. Visos Bendrijos numatomas augimas - tik 0,1 % BVP.

„Lietuvos ekonomika sparčiai atsigauna, todėl narystė šioje organizacijoje dar labiau sustiprintų mūsų šalies tarptautinį įvaizdį. Tapusi TEBIPO nare Lietuva būtų patrauklesnė užsienio investuotojams, pagerėtų mūsų skolinimosi reitingas ir sumažėtų skolinimosi kaštai. Šalies verslui ir ekonominiams ryšiams tai atneštų didelę naudą", - sakė Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, narystė TEBIPO - tai svarbi nauja galimybė dalyvauti priimant globalius sprendimus ir geriau ginti Lietuvos interesus tarptautinėje erdvėje.

Politiniai sprendimai dėl organizacijos plėtros ir naujų narių pakvietimo gegužės mėnesį turėtų būti priimti TEBIPO ministrų konferencijoje, kuriai pirmininkaus Norvegija. Paskutinė TEBIPO plėtra paskelbta 2007 m., kai derėtis buvo pakviestos Čilė, Estija, Izraelis, Rusija ir Slovėnija. Rusija iki šiol derybų nėra užbaigusi.

Norvegija jau yra pareiškusi tvirtą paramą Lietuvos norui tapti TEBIPO nare.

Oficialaus vizito Norvegijoje metu Respublikos Prezidentė susitiko su šalies Karaliumi Haraldu V ir Ministru Pirmininku Jensu Stoltenbergu. Šalies vadovė taip pat skaitė pranešimą Tarptautinės darbo organizacijos Europos regioniniame susitikime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių