Syderių gyventojai laukia dujų saugyklos

Vyriausybė dar neapsisprendė dėl požeminės dujų saugyklos statybos Telšių rajone, Syderių kaime. Pirminiais skaičiavimais, jos įrengimas kainuotų apie 1 mlrd. Lt. Todėl šio projekto būtų imtasi, tik nepavykus susitarti su latviais dėl per SGD terminalą gautų dujų saugojimo Inčukalnyje ir užsitikrinus ES finansavimą. Tuo metu Syderių kaimo gyventojai, iš pradžių baiminęsi tokios kaimynystės, dabar sako supratę turėsiantys naudos ir laukia Vyriausybės sprendimų.

Geologiniai tyrimai Syderiuose prasidėjo prieš 5 metus. Geologai nustatė, kad tai viena iš tinkamiausių vietų požeminei dujų saugyklai įrengti. Tyrimai parodė, kad maždaug 1,5 tūkst. metrų gylyje būtų galima saugoti iki 0,5 mlrd. kubinių metrų dujų.

Iš pradžių Syderių ir aplinkinių kaimų gyventojai atsargiai žiūrėjo į tokią kaimynystę.

„Niekada nėra gerai, kai kas nors po apačia stovi, kad neatsitiktų kokia nelaimė. Bet jeigu Lietuvai to reikia, na, ką padarysi“, – sako Syderių kaimo gyventoja Valerija Petkienė.

Į miškus netoli Syderių buvo suvežta daug technikos, geologai važinėjo po apylinkes, apsėtuose ūkininkų laukuose atliko tyrimus, tačiau vėliau patirtą žalą žmonėms atlygino.

„Vienam gyventojui buvo suvažinėta apie hektarą pasėlių, kitam – gal 1,5 hektaro. Viskas buvo suderinta su mumis, tvarkingai sumokėta, pervesta į banką tiek, kiek sutarėme“, – pasakoja Rūdupių kaimo gyventoja Jadvyga Žimkuvienė.

Dujų saugyklos naudą pajuto ir seniūnija. Syderių miške sunkiosios technikos išvažinėti ir apgadinti keliai greitai buvo suremontuoti. Trumpam įsidarbino ir keli vietos gyventojai.

„Man, kaip seniūnui, aktualu, kad būtų kuo daugiau žmonių įdarbinta, gal viena kita vietelė atsiras. [...] Suvažiuos daug įvairiausių žmonių, įvairiausių  protų, gal čia dar kas nors kitkas atsiras prie tos dujų saugyklos. Vilčių visokių yra“, – teigia Viešvėnų seniūnijos seniūnas Petras Varnelis. 

Kol kas Vyriausybė svarsto du variantus, kur saugoti terminalu gautas suskystintąsias gamines  dujas. Vienas – sulaukus europinės paramos įrengti saugyklą Syderiuose, kitas – suskystintąsias gamtines dujas saugoti Latvijos Inčukalnio saugykloje. Tačiau šį variantą kol kas riboja tai, kad Latvija nėra įgyvendinusi trečiojo energetikos paketo ir nėra nustačiusi kitų šalių naudojimosi saugykla taisyklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių