„Swedbank“ nekeičia Lietuvos BVP augimo prognozių

  • Teksto dydis:

Vienas didžiausių komercinių bankų „Swedbank“ nekeičia šių metų Lietuvos ekonomikos augimo prognozių - bendrojo vidaus produkto (BVP) plėtros tempai turėtų išlikti tokie pat, kaip bankas prognozavo pernai lapkritį.

Banko analitikų vertinimu, pernai šalies BVP augo 2 proc., o šiemet ekonomikos augimas paspartės iki 2,8 proc. 2018 metais Lietuvai prognozuojama 2,5 proc. ūkio plėtra.

„Praėjusių metų Lietuvos ekonomikos augimas siekė apie 2 proc., bet jį gana dirbtinai sumažino vienkartiniai veiksniai - javų derlius, kuris buvo prastesnis nei 2015 metais, taip pat mažėjusios įmonių atsargos žemės ūkio ir naftos perdirbimo sektoriuose. Lietuvos ekonomikos augimą taip pat slopino ir dešimtadaliu sumažėjusios viešojo sektoriaus investicijos. Dėl derliaus neaišku, bet kitų veiksnių šiemet nebelieka, tad ekonomikos augimas turėtų paspartėti iki 2,8 procento“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Dėl mažėjančio darbingo amžiaus žmonių skaičiaus, mažėjančio užimtumo ir blėstančio eksporto augimo, sunku tikėtis, kad Lietuvos ekonomikos augimas paspartės iki 3 procentų.

Anot jo, 2018 metais prognozuojamas lėtesnis šalies BVP augimas susijęs su ekonominio ciklo branda.

„Dėl mažėjančio darbingo amžiaus žmonių skaičiaus, mažėjančio užimtumo ir blėstančio eksporto augimo, sunku tikėtis, kad Lietuvos ekonomikos augimas paspartės iki 3 procentų. Rusijos ir Vakarų santykių normalizavimas galėtų turėti teigiamą impulsą 2018 metais, sparčiau atsigaunanti euro zona ir gerėjantys Lietuvos gyventojų lūkesčiai galėtų paskatinti spartesnį kreditavimą ir investicijas ir trumpam stumtelti Lietuvos ekonomikos augimą link 3 proc. kartelės“, - kalbėjo N.Mačiulis

Ekonomisto teigimu, kol kas nėra užuominų apie šalies pramonės stagnaciją, tačiau blėstantis kaštų konkurencingumas ir vangios investicijos daugelį sektorių turėtų versti susimąstyti apie tolesnius konkurencingumo ir augimo veiksnius.

„Prekių eksportas pernai neaugo, o vertės prasme eksportas apskritai buvo neigiamas. Tai susiję su tuo, kad atpigo naftos ir trąšų eksporto kainos. Pernai augo paslaugų eksportas, šiemet ir kitąmet pagrindinis užsienio prekybos augimo veiksnys taip pat bus įvairių sričių paslaugos“, - sakė „Swedbank“ ekonomistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių