„Švyturio Baltam“ alui – Pasaulio alaus čempionato sidabras

Lietuvos bendrovės "Švyturys" gaminamas alus nenusileidžia garsioms pasaulyje alaus rūšims. Vis daugiau populiarumo sulaukiantis "Baltas" alus įvertintas ir profesionalių degustuotojų.

Pakeliui sudužo buteliai

Viename prestižiškiausių Čikagos instituto "Beverage Tasting Institute" rengiamų aludarystės konkursų "World Beer Championships 2009" (Pasaulio alaus čempionatas) "Švyturio Baltas" alus pelnė sidabro medalį ir ypač rekomenduojamo alaus nominaciją.

p>Vyriausioji "Švyturio" aludarė Džuljeta Armonienė džiaugėsi ne tik apdovanojimu, bet ir konkurso rengėjų geranoriškumu. Specialistė pasakojo, kad kasmet prieš konkursą Čikagos institutas laukia iš gamintojų alaus, kuris vėliau degustuojamas. "Švyturio" atstovams siunčiant "Baltą" alų į JAV sudužo visi buteliai. Lietuvos aludariai išsiuntė naują partiją, tačiau iki numatytos degustacijos pradžios buvo likę mažai laiko. Tai sužinoję konkurso organizatoriai patys nuvyko į vietos Čikagos prekybos centrą ir nupirkę "Balto" alaus, pristatė jį degustuotojams. Taip Pasaulio alaus čempionate buvo įvertintas alus tiesiai iš parduotuvės – toks, kokio nusiperka ir ragauja kiekvienas alaus mėgėjas.

"Mums ypač malonu, kad taip aukštai buvo įvertintas ne šviežias, o jau kurį laiką buteliuose laikytas alus. Šio alaus, kurį gaminame nuo 2002-ųjų, eksportuojame į vis daugiau šalių. Dalyvavome konkurse, nes norėjome pasitikrinti, ar einame teisingu keliu", – dienraščiui sakė Dž.Armonienė.

Šalia garsenybių

Pasaulio alaus čempionato ekspertai kasmet vertina įvairių rūšių alų skirtingose kategorijose. Atliekant akląjį testą metu išrinkti geriausi alūs pelno prestižinius šio konkurso medalius.

Sidabrą, kuriuo įvertintas "Švyturio Baltas", "Beverage Tastings Institute" skiria alui, surenkančiam aukštus balus už kokybės parametrus – skonį, aromatą, išvaizdą. Pagal pelnytus balus gėrimams suteikiamos nominacijos. "Baltas" alus pelnė ypač rekomenduojamo alaus nominaciją.

Šis institutas, veikiantis nuo 1981 m., sukūrė aklos degustacijos metodą, pagal kurį alų degustuoja ne mažiau kaip 8–10 patyrusių degustuotojų. Alus gali surinkti nuo 80 iki 100 balų, ir pagal tai skiriami atitinkamai platinos, aukso, sidabro ir bronzos medaliai.

Rafinuotam skoniui

Kalbėdama apie "Švyturio Baltą", jo receptą prieš šešerius metus sukūrusi Dž.Armonienė pabrėžė, kad alus išsiskiria gaiviu skoniu ir vos juntamu gvazdikėlių, keptų obuolių, slyvų, apelsinų žievelių ir šviežios duonos aromatų puokšte.

"Labiausiai jį pamėgo nefiltruoto alaus vartotojai, tie, kuriems patinka ypatinga alaus skonio ir aromato dermė. Išskirtinumo suteikia ir aluje likusios pirmosios kartos mielės, butelio dugne sudarančios nuosėdų sluoksnį", – pasakojo Dž.Armonienė.

Pašnekovė su šypsena komentavo sklandančias kalbas, kad "Švyturio Baltą" labiau mėgsta moterys nei vyrai: "Šis alus skirtas gurmanams, ieškantiems kitokių, netradicinių skonių. Ne paslaptis, kad moterys išrankesnės, tai galbūt jos dažniau renkasi kvietinį, o ne tradicinį alų."

"Švyturys" iš statinių – ir JAV

Garsiausios Lietuvos aludarės sukurto pilstomo alaus jau galima paragauti ir Amerikoje. JAV Ilinojaus valstijos gyventojai skuba į netoli Čikagos įsikūrusį restoraną "Grand Duke‘s", kuriame pilstomas "Švyturio Baltas" ir "Švyturio Ekstra" alus. Ši žinia sklinda iš lūpų į lūpas tarp ten gyvenančių lietuvių, kurie į restoraną pasikviečia ir būrį draugų amerikiečių. Sakoma, pagyrų lietuviškam alui netrūksta. Pasak "Švyturio" alaus importuotojų, pradėjus pilstyti šį alų, kelis kartus sumažėjo anksčiau bare buvusio populiariausio "Warsteiner" alaus pardavimas.

"Jeigu gerai seksis Čikagoje, netrukus "Švyturio" pilstomas alus pasieks Los Andželą, Niujorką ir kitus miestus, kuriuose gyvena nemažai lietuvių", – žadėjo alų į JAV importuojantys verslininkai Ruslanas Kirijenka ir Donatas Inda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių