Svarstomos priemonės, kad ateity EK nestabdytų europinės paramos

Lietuva imasi priemonių, kad ateityje Europos Komisija nestabdytų europinės paramos išmokėjimo šaliai, kaip jau įvyko šiais metais. Finansų ministerija prašo Vyriausybės skubiai priimti atitinkamą nutarimą, kad iki birželio 15 dienos Lietuva galėtų gauti maždaug 265,5 mln. eurų (916,7 mln. litų) paramos.

Vyriausybė šį klausimą svarsto pasitarime pirmadienį.„Mūsų tikslas - patikslinti išlaidų deklaravimo Europos Komisijai tvarką, kad atsižvelgus į nustatytus ir neištaisytus pažeidimus, Finansų ministerija ar kita atsakinga institucija galėtų nedeklaruoti tam tikrų išlaidų, jeigu negali patvirtinti, kad jos yra tinkamos deklaruoti Komisijai. Mes norime užbėgti už akių panašiems atvejams ir nesklandumams, kokie buvo šiais metais, Europos Komisijai sustabdžius 163 mln. eurų paramos išmokėjimą“, - BNS sakė finansų ministrės patarėja Rasa Jakilaitienė.

Pasak jos, dabartinė tvarka numato, kad Finansų ar kitos atsakingos ministerijos pirma privalo atlikti būtinus veiksmus, susijusius su pažeidimais, ir tik tuomet išbraukti iš sąrašo netinkamas EK deklaruoti išlaidas.

Dabar siūloma tokias išlaidas išbraukti, tik įtarus, kad įgyvendinant projektą, buvo padaryta klaidų.„Kitaip tariant, jei įtariama, kad įgyvendinant projektą, kuriam šiame etape turėtų būti suteikta 30 mln. litų paramos, padaryta kokių nors klaidų, ši suma iš viso išbraukiama iš deklaracijos. Tačiau jei vėliau paaiškės, kad klaidų nebuvo, ji bus įtraukta į kitą deklaraciją ir parama jam bus suteikta“, - sakė ministerijos atstovė.

Anot jos, baigiantis 2007-2013 metų finansinei perspektyvai ir norint įsisavinti visas ES lėšas, siūloma, kad deklaracijos Europos Komisijai būtų teikiamos dažniau nei iki šiol - 6 kartus per metus. EK prašymu, kiekvienas mokėjimo prašymas turėtų būti mažesnės apimties.Finansų ministerija naują - maždaug 265 mln. eurų - mokėjimo prašymą pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Europos Komisijai ketina pateikti iki birželio 15 dienos.Europos Komisija gegužę vėl atnaujino šių metų vasarį sustabdytą 163 mln. eurų (apie 0,5 mlrd. litų) europinės paramos išmokėjimą Lietuvai.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė tuomet sakė, kad tai buvo rimtas signalas, kad valstybės institucijos turi geriau bendradarbiauti.EK šių metų vasarį, Valstybės kontrolei nustačius pažeidimų, 2010 metais panaudojant maždaug 26 mln. litų iš 2,8 mlrd. litų paramos, laikinai sustabdė paramos Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų projektams išmokėjimą. Nebuvo apmokėtas paskutinis pernai gruodį pateiktas Lietuvos prašymas dėl 163 mln. eurų (562,8 mln. litų).

Projektus auditavusi Valstybės kontrolė pateikė pastebėjimus dėl 5,6 mln. litų, kurie galėjo būti susiję su galbūt netinkamai projektų vykdytojų atliktomis procedūromis.Europos Komisija teigė, jog klaidų jose lygis kai kuriose programose buvo 4,4 proc., o leidžiamas lygis yra 2 proc.

Tačiau Finansų ministerija teigė, kad klaidų lygis sumažėjo beveik 3 kartus - nuo 1,93 proc. iki 0,683 proc . visų 2010 metais deklaruotų išlaidų (beveik 3 mlrd. litų).Finansų ministerija pabrėžia, kad visi ES remiami projektai, nepaisant sustabdytos paramos, buvo įgyvendinami, juos finansuojant biudžeto lėšomis.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių