Suvenyrus pradėjo pirkti ir emigravę lietuviai

Prekiautojai suvenyrais laukia į Lietuvą atostogoms grįžtančių emigrantų. Pasak prekybininkų, pastaraisiais metais jie suvenyrų perka vis daugiau.

Prekiautojai suvenyrais teigia, kad keičiasi sostinės svečių įgeidžiai. Paklausiais išlieka tik visiškai pigūs suvenyrai arba priešingai – kokybiški, brangūs, buityje pritaikomi daiktai. Pagrindinis prekybos sezonas prasidės liepą, tačiau pardavėjai jau laukia į Lietuvą atostogoms grįžtančių emigrantų. Pasak prekybininkų, pastaraisiais metais jie suvenyrų perka vis daugiau.

Suvenyrų prekiautojai Vilniuje, prie Aušros vartų, sako, kad jų aukso amžius buvo prieš 15 metų. Dabar suvenyrų perkama vis mažiau, turistai esą dažnai patys pasakoja, kad Lietuvoje lankosi nebe pirmą kartą ir suvenyrų nebepirks.

„Tarkim, vokiečiai, anglai ir kinai labiau perka magnetukus. Čia labai retas dalykas, bet jeigu perka, tai magnetukus. Lenkai, kadangi čia yra Aušros vartų bažnyčia, perka paveiksliukus, bet irgi labai labai mažai“, – pasakojo prekiautoja.

Pilies gatvėje tautodailininkai sako suvenyrų prekyba nesiskundžiantys. Tačiau pastebėję, kad keičiasi svečių įgeidžiai: perkami arba visiškai pigūs niekučiai, arba jau brangesni, bet kokybiški daiktai. Tarp pirkėjų vis daugėja atostogoms į Lietuvą grįžtančių emigrantų.

„[Perka] ispanai, italai, angliškai kalbantieji, tie patys lietuviai galbūt irgi yra kaip pirkėjai, tie, kurie Anglijoj išvažiavę gyvena, ten jie kažkokią nostalgiją jaučia dabar. Galbūt jie netgi tuo gintaru nesidomėjo prieš tai, dabar jau domisi, nes Lietuva su gintaru asocijuojasi dabar kaip ir daugiau“, – sakė tautodailininkas Juras Olechas.

Beveik dvidešimt metų suvenyrais prekiaujančio parduotuvių tinklo vadovė sako, kad jų verslą veikia ir bendros Europos tendencijos. Tenka prie jų taikytis.

„Jau man seniau sakydavo partneriai, kad turistas Vienoj ar Prahoj perka tik mineralinio vandens ir kokį magnetuką. Žmonės neleidžia iš tikrųjų daug pinigų suvenyrams. Mūsų pagrindinė idėja yra sukurti tokį suvenyrą, tokią prekę, kad ji reprezentuotų Lietuvą, be to, būtų naudojama kasdien“, – tvirtino įmonės savininkė Edita Kozyravičiūtė-Mejuvienė.

Besikeičiant turistų poreikiams į traukinį Vilniuje bando suspėti ir menininkai. Senamiestyje atidaryta galerija, kurioje, pasak savininkų, profesionalūs menininkai kurs kitokį Lietuvos įvaizdį formuojančius suvenyrus.

„Lietuvos tas įvaizdis suformuotas, aš nieko neturiu prieš gintarą, nieko neturiu prieš liną, aišku, tai viskas yra mūsų, bet tai jau tapo banalybe. Mes bandom tai pateikti aktualiai ir dabartiniame Lietuvos kontekste, kai dauguma išvažiuoja arba bent mąsto apie išvažiavimą, kad primintume apie tą žemę, iš kurios esam atsiradę, prie kurios mes visgi esam savo prigimtim pririšti“, – pasakojo galerijos direktorius Saulius Ratkevičius.

Pirmąją suvenyrų parodą pristatė menininkas Saulius Vaitiekūnas. Iš Baltijos pakrantėje rastų akmenų sukurti votai, pasak menininko, skirti išskrendantiems lietuviams į jų naujųjų namų altorių. Profesionalūs menininkai suvenyrus yra bandę kurti ir anksčiau. Skulptorius Tadas Gutauskas Europos krepšinio čempionatui buvo pristatęs kaukių kolekciją.


Šiame straipsnyje: emigracijaemigrantaisuvenyrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
ir as pirkau ir ka ? O ka darit kad negali oriai givent savo salije .Vot ir tenka in kisenen tai smelio gabaliuka tai koki suvenira pirkt ..... Bl ebana valdzia ir tiek , nors is kitos puses kokia nusipelnem tokia ir turim ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių