Sukčiavimo šešėliai saulės energetikoje

Pasitvirtino energetikos priežiūros specialistų įtarimai: kai kurių saulės jėgainių savininkai piktnaudžiauja naudodamiesi teise gaminamą elektros energiją parduoti pagal skatinamuosius tarifus.

Pasitvirtino energetikos priežiūros specialistų įtarimai: kai kurių saulės jėgainių savininkai piktnaudžiauja naudodamiesi teise gaminamą elektros energiją parduoti pagal skatinamuosius tarifus.

Užkliuvo trylika jėgainių

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) nustatė, kad leidimuose nurodytas teisingas 134 integruotų į pastatus saulės elektrinių technologinis tipas, o informacija apie aštuonias pateikta netiksli – jėgainės neatitinka leidime gaminti elektrą nurodyto technologinio tipo. Dėl pastarųjų VKEKK lauks Energetikos ministerijos, išdavusios šioms jėgainėms leidimus, veiksmų, kad būtų galima perskaičiuoti tarifus ir susigrąžinti visuomenės interesą atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšas.

Dar penkios jėgainės per patikrinimą sukėlė tam tikrų abejonių. Dvi leidime nurodytą technologinį tipą atitinka su sąlyga, jeigu nekilnojamojo turto objektai, į kuriuos yra integruotos elektrinės, yra laikytini pastatais. Dviem jėgainėms skatinimo tarifai gali būti taikomi tik tai daliai, kuri integruota į pastatų stogus. Dar viena saulės elektrinė leidime nurodytą technologinį tipą atitinka iš dalies – tik ta elektrinės dalis, kuri integruota į pastato, atitinkančio keliamus reikalavimus, stogą.

Dėl šių saulės jėgainių komisija kreipsis į atitinkamas institucijas, kad šios paaiškintų, ar pastatai, į kuriuos integruotos saulės jėgainės, atitinka Statybų įstatymo ir kitų teisės aktų keliamus reikalavimus.

Technologinės manipuliacijos

Neseniai kadenciją baigusi ir šį tyrimą pradėjusi VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė dienraščiui yra sakiusi, kad tokie pažeidimai paprastai yra daromi, kai norima jėgaines įrengti pigiau, bet naudotis didesniais kainų tarifais už pagaminamą elektros energiją. Pastarieji skiriami būtent didesnių investicijų reikalaujančioms integruotoms jėgainėms.
"Integruoti moduliai yra tokie, kuriais pakeičiama visa danga, o ne tiesiog užlipinama ant viršaus. Kilo įtarimų, kad ne visi, kurie apsiskelbė integruotomis saulės jėgainėmis, iš tiesų yra pakeičiantys dangą, o taip už energiją gaunamas didesnis tarifas", – dar vykstant tyrimui sakė D.Korsakaitė.

Leidimus gaminti elektros energiją atsinaujinančių energijos išteklių gamintojams išduoda Energetikos ministerija, kuri taip pat gali sustabdyti išduotų leidimų galiojimą, panaikinti galiojimo sustabdymą, panaikinti leidimų galiojimą, keisti, tikslinti, išduoti leidimų dublikatus ir kontroliuoti leidimais reguliuojamą veiklą.

"Fiksuoti tarifai elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamintojams nustatomi pagal leidime gaminti nurodytą elektrinės technologinį tipą. Taigi, kol Energetikos ministerija nesiims atitinkamų veiksmų pakeisti leidimuose gaminti nurodyto technologinio tipo, šiems gamintojams nesikeis taikomi fiksuotų tarifų dydis. Kainų ir energetikos kontrolės komisija negalės jų įpareigoti grąžinti VIAP lėšas, gautas mokant padidintą tarifą", – aiškino komisijos Veiklos valdymo skyriaus patarėja Aistė Griškonytė.

Suma paaiškės vėliau

Pasak A.Griškonytės, šiuo metu negalima nustatyti tikslios permokėtų VIAP lėšų sumos šiems gamintojams, nes ji gali kisti ir dėl laukiamo Aplinkos ministerijai bei Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos pateiktų duomenų įvertinimo.

2015 m. pirmajam ketvirčiui nustatyti neintegruotų saulės jėgainių elektros energijos supirkimo tarifai siekia nuo 13,3 euro ct už 1 kWh (be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) iki 15,6 euro ct už 1 kWh (be PVM), integruotų – nuo 16,8 euro ct už 1 kWh (be PVM) iki 20 euro ct už 1 kWh (be PVM).

D.Korsakaitė prognozavo, kad didžiulės sumos šioje srityje, palyginti su jau atliktais tyrimais šilumos ir elektros energijos srityje, tikriausiai nebus rasta. Vis dėlto, pasak jos, svarbu, kad būtų tvarka ir drausmė: "Jeigu teisės aktai nustato, kokio tipo jėgainės gaus tam tikrą tarifą, tik tokios jį ir turi gauti, o ne plastilinu prilipintos prie medinio sandėliuko stogo."



NAUJAUSI KOMENTARAI

ninel

ninel portretas
taip haris teisus.po karo subombarduota Lietuva atstatyta susivienijus su kitomis draugiskomis respublikomis.o dabar vel gedingi skurdziai.....

geras biznis

geras biznis portretas
butaforine saules batareika uz 100EUr, vienam sklype perki is skirtomuju tinklu--gretimam parduodi--skirtuma daliniesi:)

haris

haris portretas
Nieko naujo nesužinojo tauta,25 metai Lietuvoje korupcija ,kurios niekas nenori pažaboti.Ignalinos atominė galėjo būti panaudota pilnu pajėgumu Lietuvoje ,pereiti prie šildymo elektra,žinoma sumažinus elektros kainas.Galėjome turėti pigia šilumą ir švaria gamtą.25 metai korumpuoti žmonės valdo Lietuvą,gėda būtu vadintis Lietuvos piliečiais.Šalį pavertė ubagų šalimi,niekada Lietuvoje nebuvo ubagų ir žmonių prie konteinerių.Manau ateis laikas kaip bus baudžiami tie ,kurie yra nusikaltėliai prieš Lietuvą ir jos piliečius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių