Suderinta trečioji „Rail Baltica“ finansavimo sutartis

  • Teksto dydis:

Lapkričio 3 d. europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ projektą koordinuojančios bendros trijų Baltijos šalių įmonės „RB Rail AS“ stebėtojų taryboje baigta derinti Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP) finansavimo sutartis bei pritarta jos pasirašymui. Tikimasi, kad formali sutarties pasirašymo procedūra su Europos Komisija bus užbaigta iki lapkričio 18 d.

Lietuvai „RB Rail AS“ stebėtojų taryboje atstovauja bendrovės „Rail Baltica statyba“ direktorius Dainius Budrys ir „Rail Baltica“ projekto direkcijos vyriausiasis teisininkas Danielius Dolgich.

Finansavimo sutarties pagrindu projekto „Rail Baltica” plėtrai ir darbams Lietuvos teritorijoje bus skirta apie 180 mln. Eur ES lėšų, tai sudarys 85 proc. numatomų atlikti darbų vertės.

Pagal finansavimo sutartį Lietuvoje numatoma įdiegti eismo valdymo (ERTMS), signalizavimo ir susijusias sistemas ruože nuo Lenkijos sienos iki Kauno bei pratęsti europinę „Rail Baltica“ vėžę nuo Kauno Latvijos sienos link – 55 kilometrų ilgio atkarpoje bus įrengta geležinkelio sankasa ir susiję infrastruktūros elementai: viadukai, pralaidos, praginos, tiltai ir kt.

„Finansavimo sutarties derinimo procedūrų pabaiga yra kryptingų bendrų pastangų rezultatas. Pastarasis laikotarpis buvo itin produktyvus. Tikimės, kad toks pat produktyvus bus ir kitas, finansuojamas jau pagal naują sutartį, kuriai buvo padėtas pagrindas sutartimi dėl projekto kontraktavimo schemos. bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ sėkmingai įgyvendina „Rail Baltica‘ projektą Lietuvoje – praėjusią savaitę buvo atplėšti konkurso vokai europinei vėžei nutiesti ruože Rokai–Palemonas ir Palemonas–Kaunas. Tai svarbūs darbai, kuriuos atlikus jau funkcionuojanti „Rail Baltica“ dalis nuo Kauno iki Lenkijos sienos bus sujungta su Kauno intermodaliniu terminalu“, – pabrėžia bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius Stasys Dailydka.

Numatoma pasirašyti EITP finansavimo sutartis bus jau trečioji, o iš viso projekto „Rail Baltica“ vykdymui Lietuvoje iš EITP programos jau yra skirta daugiau nei 300 mln. Eur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių