D. Adomavičiūtė: su piratavimu kovosime ne baudimu, o auklėjimu

Prieš pusantro mėnesio prie Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) vairo stojusi advokatė Dina Adomavičiūtė sako, kad pati nelegaliai duomenų iš interneto nesisiunčia. Tačiau pripažįsta, kad virtualiosios erdvės piratų yra labai daug.

Kalbėdama su portalu D.Adomavičiūtė pabrėžė, kad jai pradėjus vadovauti LANVA stengsis keisti darbo metodus – nelegaliai duomenis siunčiančius asmenis ne bausti, o auklėti.

– Neseniai tapote LANVA vadove. Ką jums tai reiškia ir ką, kaip vadovė, planuojate? – paklausėme D.Adomavičiūtės.

– Man tai reiškia dar vienas pareigas (juokiasi).

Mano pirmininkavimo pradžia sutapo su asociacijos veiklos strategijos pakeitimu. Strategija keičiasi iš baudimo, pažeidimų ieškojimo į šviečiamąją veiklą. Su vadinamuoju piratavimu kovosime kitais būdais. Aš netgi to nepavadinčiau kova. Tai labiau taikus priežasčių šalinimas arba problemų sprendimas ir interesų derinimas.

– Kokiais būdais planuojate spręsti problemas ir vykdyti šviečiamąją veiklą?

– Komentaruose prie savo straipsnių žiniasklaidoje pastebiu, kad žmonės nevisiškai supranta, kodėl piratavimas yra blogai, kas konkrečiai yra blogai, t. y. kuo neteisėta tai, ką jie daro. Tai reikia aiškinti.

Pats švietimas vyks įvairiomis priemonėmis ir būdais. Pirmiausia, jis bus nukreiptas į vieną iš tikslinių grupių – paauglius ir jaunimą. Tam, kad tos, pavadinkime, piratavimo šaknys būtų nuo jauno amžiaus išraunamos. Bus vykdoma informacinė veikla: socialinė reklama, informacinių tinklalapių kūrimas, publicistiniai straipsniai ir t. t.

Antra numatoma didelė veiklos sritis – netolimoje ateityje sukurti platformą, kur būtų galima patogiai, pigiai ir, svarbiausia, teisėtai žiūrėti filmus bei klausytis muzikos. Mes manome, kad žmonės piratauja ne todėl, jog nori padaryti ką nors blogo, bet dėl to, kad nėra teisėtos galimybės jų norui, pavyzdžiui, namie žiūrėti filmus, įgyvendinti patogiai ir gana pigiai, palyginti su kitais būdais, tarkime, kino teatrais arba įrašų pirkimu. Tokiu būdu bandysime šiek tiek pakeisti esamą situaciją.

– Sakėte, kad daugelis žmonių nesupranta, kodėl yra blogai piratauti. Gal galite paaiškinti?

– Tuos vadinamuosius piratinius tinklalapius galima skirstyti į dvi dalis. Viena dalis yra tinklalapiai, iš kurių galima parsisiųsti duomenis į savo kompiuterį. Kita dalis tinklalapių suteikia galimybę žiūrėti arba klausytis kūrinių tiesiogiai iš tinklalapio.

Viskas būtų gerai su tokiais puslapiais, jei jų administratoriai turėtų autorių sutikimus. Jei patys autoriai ar kiti autorių teisių turėtojai leistų tuos kūrinius tokiais būdais platinti. Dažniausiai turime situaciją, kai leidimų nėra. Matau komentarų internete, kuriuose žmonės aiškina, kad kai filmą žiūri tiesiogiai iš tinklalapio, viskas yra gerai, nes jis nieko sau neparsisiunčia.

Intelektinės nuosavybės vagystė yra ne tik tada, kai parsisiunti ir turi savo kompiuteryje kūrinį, bet ir tada, kai nemokėdamas autoriui atlyginimo naudojiesi kūriniu.

Iš to mes matome daug blogų padarinių. Pavyzdžiui, visi Lietuvos žmonės nori, kad vystytųsi Lietuvos kino industrija. Kaip ji vystysis, jeigu filmų kūrėjai nesurenka pinigų? O nesurenka pinigų todėl, kad antrą dieną po filmo premjeros, pavyzdžiui, linkomanijoje, pasirodo tas filmas. Muzikantai irgi nebenori įrašyti įrašų vien dėl to, kad jie nemato iš to jokios prasmės. Viskas kainuoja, o pinigų jie negauna.

Vagystė yra ne tik tada, kai atimi iš žmogaus ir jis ko nors nebeturi, bet ir tada, kai atimi iš autoriaus galimybę gauti teisėtą atlyginimą už savo kūrinį.

– Jūs minėjote, kad planuojama sukurti tokią platformą Lietuvos žmonėms, iš kurios jie galėtų siųstis filmus, muziką ir kt. Galbūt jau numatyta, kada tai turėtų įvykti?

– Galima kalbėti, kad platforma atsiras iki 2015 m. vidurio arba pabaigos.

– Ar jau numatytos kainos, kurias reikės mokėti už kūrinius?

– Ne, taip toli numatyta dar nėra.

– Kaip vertinate, kad tie muzikiniai albumai ar filmai, kurių galima legaliai nusipirkti Lietuvoje, yra nepalyginamai brangesni už parduodamus užsienyje?

– Aš nežinau, kodėl kainos yra tokios ir iš ko jos tiksliai susideda. Manau, iš dalies kainos didelės todėl, kad mažai perkama. Na, o mažai perkama dėl to, kad galima parsisiųsti iš nelegalaus paslaugos teikėjo.

Pardavėjui viskas kainuoja: atvežimas, leidimų sutartys, kai užsakoma mažai vienetų, kaina natūraliai padidėja. Netgi būtų galima sakyti, kad piratavimas pakiša koją sau. Taip, aš pripažįstu, kad didelės kainos yra viena priežasčių, kodėl pirataujama. Bet didelės kainos nėra teisėta priežastis patiems užsiimti neteisėta veikla.

– Viešojoje erdvėje vėl iškelta idėja, kad Lietuvai reikia pasirašyti ACTA sutartį. Kaip jūs vertinate šią kovos su piratavimu internete iniciatyvą?

– Kol kas girdėjau tik žinią, kad ministras raginamas priimti sprendimą dėl ACTA sutarties. Aš manau, bet kuriam veiksmui turi būti tinkamas laikas ir vieta. Mes matėme, koks ažiotažas kilo, kai pirmą kartą buvo svarstoma ACTA sutartis.

Iš tikrųjų sutartyje įtvirtintos griežtos priemonės interneto piratų atžvilgiu. Pripažinkime, kad tai vienas iš kovos būdų. Tačiau kyla klausimas, ar dabar reikia svarstyti tokios sutarties pasirašymą, kai kilęs toks didelis visuomenės pasipriešinimas. Kiekvienas teisės aktas turi būti priimamas tada, kai jis yra reikalingas. Kai egzistuoja toks vienareikšmiškas visuomenės priešiškumas, galbūt reiktų ieškoti kito sprendimo, nes galima gauti priešingą rezultatą: sutartis padarys daugiau žalos negu naudos.

Savaime ACTA nėra blogas dalykas. Kaip ir kiekvienas teisės aktas, jeigu taikomas su protu, gali pasiekti savo tikslą. Žinoma, visuomet reikia pagalvoti apie bendrą situaciją.

Žiūrėsime, kaip bus su ACTA. Galbūt antrą kartą diskutuojant situacija bus kitaip suprasta ir pati sutartis bus pateikta kitokiais būdais. Drįstu teigti, kad viešinant informaciją apie ACTA buvo padaryta nemažai klaidų. Dėl to ir kilo toks pasipriešinimas.

– Manote, kad ACTA pristatymas visuomenei buvo netinkamas?

– Kiek aš žinau, tuo metu žmonės tiesiog jautėsi neinformuoti. Manė, kad sutartis bus ratifikuojama kaip nors slaptai. Šiek tiek buvo nesusipratimų ir galbūt būtent tik tai lėmė tokį didelį pasipriešinimą.

– Kai buvo kilusi pirmoji pasipiktinimo dėl ACTA banga, žmonės iš pradžių bandė priešintis, o paskui ėmė rimti, sakydami, kad piratauja vos ne visas pasaulis ir visų vis tiek nenubaus. Ar toks teiginys yra pagrįstas?

– Iš tikrųjų yra dalis tiesos. Tikrai labai daug žmonių piratauja. Bet yra pasyvūs ir aktyvūs piratai. Pasyvūs yra tie, kurie parsisiunčia tik savo reikmėms. Tokių yra labai didelė visuomenės dalis. Vargu, ar kas nors turės ekonominių pajėgumų visus išgaudyti ir visus nubausti.

Be to, sutartis buvo inicijuota todėl, kad aktyvūs piratai, kurie iš piratavimo susikūrė verslą, tiesiog išsikelia serverius ir įregistruoja įmonę valstybėje, kuri nėra ES narė ir neteikia informacijos. Vienas ACTA sutarties tikslų – pasirašyti sutartį su tomis šalimis, kurios nėra ES narės, kad būtų galima su jomis bendradarbiauti. Jeigu tai būtų padaryta, galima tikėtis, kad bendradarbiavimas supaprastėtų ir atsirastų daugiau galimybių sutramdyti aktyviuosius piratus.

– Prieš jus asociacijos vadovu buvo Vytautas Simanavičius, kuris buvo apkaltintas narkotinių medžiagų disponavimu ir platinimu. Kaip tai paveikė pačią asociaciją?

– Mano manymu, tas įvykis asociacijai davė teigiamos naudos, nes tai buvo sukrėtimas, kuris padėjo greitai apsispręsti, permąstyti strategiją ir ją pakeisti. Manau, kad dabar, po šio įvykio pasikeitus daugeliui dalykų pačios asociacijos veikloje, požiūris į asociaciją visuomenėje pasikeis į gerąją pusę.

Tas įvykis tikrai nepagerino įvaizdžio. Kita vertus, asociacija nėra tik vadovas. Pakeitus vadovą asociacija lieka. Ne asociacija galbūt prekiavo narkotikais, o jos vadovas. Taigi tai yra asmenybės klausimas. Pakeitus asmenybę, pasikeis ir situacija. Asociacijos nariai yra aukšto lygio verslininkai, atstovaujantys didelėms Lietuvos įmonėms, ir jie kaip buvo asociacijoje, taip ir liko. Kartu su savo patirtimi, su asociacijai duodama nauda. Manau, kad ne tik atkursime įvaizdį, kuris buvo iki minėto įvykio, bet ir smarkiai pagerinsime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių