Su darbo kvitais bus galima valyti namus, prižiūrėti vaikus?

Seimas svarstys, ar leisti nuo kitų metų dirbti su kvitais ne tik žemės ūkyje ir miškininkystėje, bet ir namų ūkyje, pavyzdžiui, valyti namus, prižiūrėti vaikus, pagyvenusius žmones ar neįgaliuosius, tvarkyti sodus ir daržus.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo sutiko svarstyti atitinkamas pataisas. Už balsavo 58, prieš - 5, o susilaikė 6 parlamentarai.

Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Kęstutis Mažeika įtaria, kad pataisos „sudarys korupcines sąlygas“.

„Maldeikienė (Seimo narė Aušra Maldeikienė - BNS) rėks, kad tai lengvata ūkininkams“, - teigė jis bei paprašė Vyriausybės ir Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadų.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas priminė, kad naujasis Darbo kodeksas, kuris turi įsigalioti nuo liepos, numato 7 darbo sutarčių rūšis ir jų užtenka.

A.Sysas piktinosi, kad leidus daugiau žmonių dirbti su darbo kvitais, jie nemokės mokesčių: „Tik šešėlį paskatins“.

Tuo tarpu komiteto narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys mano, kad darbas su kvitais „padėtų žmogui užsidirbti ir išeiti iš skurdo duobės“.  

Su kvitais teikiamos laikinos arba vienkartinės paslaugos, kurioms nereikalingi specialūs įgūdžiai, kvalifikacija, leidimai, mokymai. Pas vieną darbdavį su kvitu galima dirbti ne ilgiau kaip du mėnesius per metus, o pas du - iki trijų mėnesių.

Dirbdami su kvitais, žmonės išlaiko bedarbio statusą ir gauna socialinę paramą, o jų darbdaviai moka tik 9 proc. sveikatos draudimo įmoką. Jei žmogus suteikia 1750 eurų vertės paslaugų per metus, jis moka 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.


Šiame straipsnyje: darbasdarbo kvitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Negirdėta

Negirdėta portretas
Kokie čia dar "darbo" kvitai? Yra pinigų priėmimo kvitai, yra pinigų išmokėjimo kvitai, o čia kas per naujovė?

Rita

Rita portretas
Ka cia nusikalbi.Visam pasaulyje yra tokios paslaugos.Tik Lietuva atsilikus.

Taigi

Taigi portretas
Tai, mano nuomone, tie kvitai bus puiki nelegalaus darbo priedanga ir pašalpų gavimo priemonė. Nesąmonė tikra. Mokestinės sąlygos turėtų būti vienodos visiems.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių