Su Baltarusija kuriama bendra pasienio tarnybų informacinė sistema

Lietuvos ir Baltarusijos informacinių technologijų kūrėjai planuoja kurti bendrą pasienio tarnybų informacinę sistemą, kuri sutrumpintų ir palengvintų  sienos kirtimo procedūras.

Biurokratines tokio bendradarbiavimo kliūtis pašalins penktadienį pasirašytas tarpvyriausybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo informacinių ir ryšių technologijų srityje.

Lietuvos pusėje diegiama elektroninė eilių tvarkymo sistema tikrai nesutrumpins gaišaties pasienyje, kol tokios sistemos nebus ir Baltarusijos pusėje. Nebūtinai tokios pat, bet jos turi būti tarpusavyje suderintos, – sako glaudesnio bendradarbiavimo siekiančių Lietuvos ir Baltarusijos informacinių technologijų asociacijų atstovai.

„Norime, kad Lietuvoje sėkmingai realizuoti projektai būtų pakartoti Baltarusijoje. Arba atvirkščiai, jei mes ką gero padarėme, pavyzdžiui, sukūrėme kokią gerą informacinę sistemą, kad galėtume ją pritaikyti Lietuvoje. Vėliau kartu eitume ir į trečiąsias šalis“, – sako Baltarusijos asociacijos „Infopark“ valdybos pirmininkas Vladimiras Basko.

„Visi puikiai žinome, kad vyksta pasaulyje visų rinkų globalizacija. Ir sistemos, kuriamos vienoje šalyje, yra sėkmingai diegiamos toje šalyje, vienos valstybės ribose, bet pirmiausia transportas reikalauja sistemų, kurios veiktų visų transporto koridorių trasos ilgyje“, – teigia „Infobalt“ asociacijos prezidentas Vytautas Vitkauskas.

Platesnių rinkų ir globalesnės veiklos norintys informacinių technologijų kūrėjai paragino ir politikus pasirašyti tarpvyriausybinio bendradarbiavimo susitarimą –  kad abiejų šalių įmonės galėtų be kliūčių kurti ir įgyvendinti bendrus projektus.

Lietuvos informacinių technologijų kompanijos jau seniai yra nusiteikusios siūlyti savo produktus kitose valstybėse ir šios sutarties pasirašymas leis mūsų kompanijoms aktyviau eiti į Baltarusijos rinką.

„Didelių skirtumų tarp veikiančių informacinių technologijų sistemų nėra, bet norisi, kad jos nesiskirtų net detalėmis, o įgyvendinimas atvertų platesnes pritaikymo perspektyvas“, – sako Baltarusijos ryšių ir informatikos viceministras Sergejus Nesterovičius.

Artimiausiuose lietuvių ir baltarusių informacinių technologijų įmonių planuose – sukurti bendrą abiejų šalių pasienio tarnyboms tinkančią informacinę sistemą.

„Tai būtų viena sienos kirtimo sistema. Tokios pat procedūros vyktų ir Lietuvoje, ir Baltarusijoje. Vienoje sienos pusėje gautą informaciją apie automobilius, keleivius, krovinius matytų ir kitos šalies pareigūnai“, – sako V. Basko.

Baltarusijos atstovai tolesnį bendradarbiavimą įsivaizduoja, kaip šios srities įmonių klasterį arba aljansą, kuriantį produktus, pirmiausia – transporto ir logistikos informacines sistemas – tinkančias ir Rytų, ir Vakarų šalims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių